Knab Crowdfunding stapt in overnamefinancieringen

Knab Crowdfunding stapt in overnamefinancieringen

De behoefte aan privacy die ondernemers vaak hebben tijdens een overnameproces lijkt haaks te staan op de transparantie en openheid die investeerders verwachten bij crowdfunding. Knab denkt als bank daarvoor een oplossing te hebben gevonden, en brengt het beste van beide werelden bij elkaar.

Het geldplaatje van een overname is uiterst delicate materie te noemen. Zowel als koper en verkoper wil je dit vertrouwelijk behandelen. Natuurlijk heb je misschien behoefte aan expertise, zoals een meekijkende accountant, een overnamespecialist of een financieel adviseur. Maar om nu Jan en alleman erbij te betrekken gaat te ver. Dat snapt Knab ook. Vandaar dat die twee maanden geleden is gestart met een pilot om hier verandering in te brengen.

Crowdfunding met overbruggingsfinanciering

Knab gelooft sterk in de kracht van crowdfunding, maar ziet als bank ook de nadelen van deze financieringsvorm. De verkoper heeft pas het vertrouwen dat de koper het kan financieren als die daarop garanties kan geven. Tot die tijd wil die zijn klantenbestand niet het gevoel geven dat de boel in de etalage staat.

Een koper wil juist het hele overnameproces zoveel mogelijk vertrouwelijk houden, om maar geen andere kapers op de kust wakker te schudden. Daarnaast willen bedrijven geen onrust creëren onder leveranciers, medewerkers of andere betrokken partijen. Voor beide kanten is crowdfunding dan een probleem. Knab lost dit op met een overbruggingsconstructie.

Zodra de koper en verkoper het op papier eens zijn en aankloppen bij Knab doet die vertrouwelijk een toetsing, waarna de bank besluit of de koper crowdfunding in mag zetten. Krijgt deze groen licht dan financiert Knab vooruit via een overbruggingskrediet. Op die manier heeft de verkoper het geld direct bij de bedrijfsoverdracht binnen.

Uitkomst crowdfunding-campagne vooraf gegarandeerd

Daarna heeft de verkoper twee maanden de tijd een crowdfunding-campagne te realiseren. Eventuele kapers vissen dan achter het net. De overname heeft dan al plaatsgevonden. De crowdfunding-campagne is daarbij gegarandeerd, maar Bart Hoogerman van Knab laat ons weten dat de kans dat de crowdfundlening niet wordt volgeschreven in hun ogen zeer gering is.

“Alle Knab Crowdfundleningen zijn tot nu toe succesvol gefund, van de ruim 330 leningaanvragen van onze samenwerkingspartner Collin Crowdfund is 99,7% binnen de looptijd volledig gefinancierd. Mochten wij twijfels hebben over een succesvolle funding zal deze worden afgevangen in het voortraject en beoordeling”, aldus Hoogerman. “En mocht het toch voorkomen dat om wat voor reden dan ook de lening niet wordt volgeschreven, dan zoeken we gezamenlijk – dus Knab, Collin en de ondernemer – naar een passende oplossing om alles toch doorgang te laten vinden.”

De techniek achter deze financieringsvorm is dus mogelijk gemaakt door Collin, maar bij het proces worden ook bedrijfsovernamespecialisten van BOBB en aangesloten accountants betrokken. De voorwaarden zijn grotendeels vergelijkbaar met de standaard regels van Knab Crowdfunding met als verschil dat het gemaximaliseerd wordt op 1 miljoen euro. Daarnaast wordt er minimaal een eigen inbreng van 15 tot 20 procent verwacht.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten