Lender & Spender review
7
(onze review)
Het Nederlandse platform Lender & Spender biedt leningen aan consumenten. In onze laatste review beoordelen we het platform met een 7. Wanneer je via dit p2p-platform investeert, wordt je investering automatisch gespreid over duizenden leningen aan particulieren.
Inhoud:
Let op: investeren via Lender & Spender brengt risico’s met zich mee, je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
Wat is Lender & Spender?
Lender & Spender is in 2015 opgericht. Het is een Nederlandse online kredietverstrekker waarbij het geld deels komt van ruim vijfduizend particuliere investeerders, naast institutioneel geld.
Medio 2024 heeft het platform in totaal meer dan 430 miljoen euro uitgeleend. Naar eigen zeggen verstrekt het nu jaarlijks rond de 200 miljoen euro leningen aan particulieren. Het bedrijf heeft meer dan 30 werknemers.
Investeerders vergelijken het investeringsplatform het meest met spaarrekeningen van Raisin of Santander, of crowdfundplatforms als Collin Crowdfund en Geldvoorelkaar. Internationaal zijn Mintos of Bondora het meest vergelijkbaar met Lender & Spender.
Beste direct opneembare spaarrekening (2,95 procent rente per jaar): Santander België. Beste spaardepositos (3-5 jaar 3,25 procent rente per jaar): Banca Progetto (Italië via Raisin.nl).
Aanbod
Particulieren lenen bij Lender & Spender voor grote uitgaves zoals een auto, verbouwing, of zonnepanelen. Volgens het platform liggen de leenbedragen tussen 2.500 en 75.000 euro. De rentes liggen tussen de 7,10 en 14,90 procent.
Investeerders behalen gemiddeld 4,5 procent rendement
Naar eigen zeggen kunnen geldnemers ook terecht bij banken voor deze leningen, maar kiezen ze voor Lender & Spender vanwege de service en lage kosten. Dit betekent ook dat investeren via het platform een relatief laag risico heeft. Investeerders behalen gemiddeld een netto rendement van 4,5 procent. Het aantrekkelijke aan Lender & Spender voor investeerders is het feit dat het vrij weinig moeite kost.
Automatische spreiding
Je maakt geld over naar het platform, waarna deze je investering automatisch spreidt over alle leningen van het platform. Dit betekent dat je als investeerder zelf niets hoeft uit te zoeken. Je kunt een eenmalige of maandelijkse investering doen, beide vanaf 100 euro. Je investering wordt dan automatisch over ruim 4.000 leningen gespreid, wat ook zorgt voor een gediversifieerde portefeuille.
Als investeerder ontvang je maandelijkse betalingen aan rente en aflossing.
Leningen worden volgens een vast bedrag tijdens een bepaalde periode afgelost. Als investeerder ontvang je daarom maandelijks betalingen aan rente en aflossing. Dit wordt automatisch opnieuw geïnvesteerd, tenzij je het maandelijks laat uitbetalen op je rekening.
Account aanmaken
Net als andere investeringsplatforms werkt het platform met een investeerderstoets. Al kun je ook direct een account openen. Hiervoor moet je je e-mailadres invullen, waarna je een bevestigingsmail ontvangt. Nadat je op de knop in deze mail klikt, is je account geopend.
Als je je aanmeldt op de website, krijg je een overzichtelijk dashboard te zien met je uitstaande investering, gerealiseerde rendement en de achterstanden op de leningen waarin je hebt geïnvesteerd. Voordat je echt kunt gaan investeren, moet het platform je identiteit vaststellen.
Dit kan in je dashboard via iDIN, een online identificatiemiddel gekoppeld aan je bank. Je selecteert je bank en logt dan op dezelfde manier in als wanneer je via iDeal een betaling regelt. Als je bank dit niet ondersteunt, moet je Lender & Spender per mail een kopie van je paspoort of identiteitskaart sturen.
Gebruiksvriendelijkheid
Het platform van Lender & Spender is makkelijk te gebruiken. Het dashboard is overzichtelijk en je weet meteen waar je moet zijn om je investering te regelen. Je kunt een eenmalige investering doen, maar je kunt ook een maandelijkse investering instellen.
Toen wij een account aanmaakten, moesten we even wachten tot we konden investeren. Volgens het platform kan dit gebeuren als er te weinig nieuwe leningen worden aangevraagd. We konden instellen dat we een notificatie wilden ontvangen wanneer er leningen beschikbaar waren. Dit gebeurde binnen een paar dagen. Deze melding kwamen we vaker tegen bij deze optie.
Voor onze test hebben we ook contact opgenomen met de klantenservice. Dit kan zowel telefonisch als via de mail. Vragen werden binnen enkele uren al beantwoord. Op de redactie werden we steeds goed geholpen.
Tijdens onze test liepen we tegen één probleem aan. De maandelijkse investering mislukte, doordat er te weinig saldo op de rekening stond. Hier kregen we echter geen bericht over. Wel merkten we op een gegeven moment dat het geïnvesteerde bedrag niet meer opliep, omdat er na die maand geen nieuwe maandelijkse investering werd gedaan. Het lukte ons niet om dit in ons account zelf weer te activeren. Na het versturen van een mail naar de klantenservice was dit wel binnen een dag geregeld.
Kosten
Het aanmaken van een account is gratis, maar er zijn wel kosten die het rendement op je investering verlagen. Zo betaal je maandelijks servicekosten van 1 procent op jaarbasis over het gemiddelde uitstaande investeringsbedrag. Daarnaast betaal je aanbrengkosten, wat eigenlijk marketingkosten zijn voor het vinden van geldnemers. Hoeveel dit precies is, staat niet op de website. Maar ook deze kosten verrekend Lender & Spender met je rendement, en lijken net iets minder te zijn dan de servicekosten.
Als het platform een incassotraject start voor een lening waar jouw geld in geïnvesteerd is, rekent het platform deze kosten door naar de investeerders. Ook rekent het een opnamevergoeding als je in één keer een deel of je hele investering wil opnemen.
Daarvoor betaal je een opnamevergoeding van 1 procent van het opnamebedrag. Als je weet dat je je geïnvesteerde geld binnenkort nodig hebt, is het dus voordeliger om maandelijks uitbetalen van ontvangen rente en aflossing aan te zetten. De maandelijkse uitbetalingen zijn wel gratis.
Rendement en risico’s
Op de website van Lender & Spender staat dat investeerders een netto rendement tot 4,5 procent kunnen verdienen. Op moment van schrijven toont ons dashboard rendementen van 4,8 (het oudste account) en 5,2 procent. Dit is het netto rendement op jaarbasis. Het bedrag van ontvangen en verwachte betalingen, na aftrek van servicekosten en (verwachte) verliezen.
Lender & Spender valt niet onder garantieregelingen zoals het Deposito Garantie Stelsel, waar spaargoed wel onder valt. Er blijft dus altijd het risico dat je je inleg verliest als de geldlener de lening niet terugbetaalt. Dat betekent dat er een kans is dat je verlies maakt op je investering.
Wel is de investering altijd gespreid over een groot aantal leningen. Onze redactie heeft meerdere accounts met verschillende bedragen, maar beide hebben het geld geïnvesteerd in ruim 4.000 leningen, waardoor het verlies van een wanbetaler beperkt blijft. Het platform verwacht zelf dat het netto rendement gemiddeld 0,5 procent lager uit zal vallen, door deze verliezen.
Betrouwbaarheid
Dit p2p-platform is één van de grootste in ons land, met duizenden investeerders. Het staat onder toezicht van de AFM. Wij zien dit als een betrouwbaar platform, dat helder communiceert en doet wat het moet doen.
In augustus 2023 kocht Auxmoney, een Duits p2p-platform, een meerderheidsbelang in Lender & Spender. Beide partijen werkten al sinds juni 2022 samen, waarbij Auxmoney hielp bij het opzetten van de financieringen met een investeringsbank. Zie ook onze andere berichten over Lender & Spender.
Reviewscore: 7
In onze laatste review beoordelen wij Lender & Spender met een 7 uit 10. Het is een goede oplossing voor investeerders die een stabiel inkomen uit rente willen, zonder hier al te veel moeite voor te moeten doen. Het feit dat het investeringen automatisch spreidt over duizenden leningen zien wij als een groot pluspunt.
Hoewel je altijd risico’s loopt wanneer je investeert, blijft het risico vrij beperkt op dit platform. Wel is het rendement relatief laag. Op buitenlandse platforms als Mintos of Bondora is het rendement vaak fors hoger. Daarnaast vinden we het een nadeel dat er geen app is waar je jouw investeringen in kunt beheren. Ook is het een nadeel dat je zelf in de gaten moet houden of er niets misgaat met je storting, als je maandelijks geld overmaakt om mee te investeren.