Loqed en Felyx winnaars startup deal van het jaar

Loqed en Felyx winnaars startup deal van het jaar

Dat de investeringen in Nederlandse startups in de lift zitten, bleek gisteravond tijdens de zevende editie van de Vectrix-Nextstage startup deal van het jaar. Loqed en Felyx werden door de organisatie uitgeroepen tot meest veelbelovende bedrijven. Investeringsmaatschappij HenQ werd bekroond tot investeerder van het jaar.

Onder de aanwezigen waren de ruim veertig genomineerde bedrijven die het afgelopen jaar een investering ophaalden. Om deel te mogen nemen aan de ‘grote poenshow’, zoals dagvoorzitter Jort Kelder het event kort samenvatte, mochten de startups niet langer dan vijf jaar actief zijn en moesten ze minimaal twee ton aan financiering hebben opgehaald.

Waar de genomineerden vorig jaar de strijd op het podium met elkaar aangingen en het publiek een belangrijke stem had, riep de organisatie nu direct de winnaars naar voren. Voor de toeschouwer was deze nieuwe opzet minder spannend, maar het zorgde wel voor een compacter programma.

Loqed winnaar deal tot een miljoen

Dit jaar waren er voor het eerst twee categorieën: investeringen tot één miljoen euro en deals vanaf één miljoen euro. Naast het opgehaalde bedrag werden de startups beoordeeld op de investeerders achter de deal, het innovatiegehalte en de groei(potentie) van hun idee. In de eerste categorie won Loqed, dat recentelijk 500.000 euro ophaalde voor haar sleutelloze sloten.

De Amsterdamse startup richt zich onder andere op de ecommerce-markt, waar een groot deel van de pakketjes niet kan worden afgeleverd omdat mensen op het bezorgmoment niet thuis zijn. Maar ook voor het op afstand binnenlaten van de schoonmaakster, kinderen of vrienden moet het systeem, dat zowel kan worden bediend met een aanraking als via een app, uitkomst bieden.

Momenteel draait er een pilot met de eerste honderd klanten. Eind dit jaar hoopt het bedrijf de smartlocks groter in de markt te zetten. “We beginnen met Nederland, maar het deurslot past natuurlijk niet voor niets op vrijwel alle Europese deuren.”

Jort Kelder met de drie winnaars: Henq, Loqed en Felyx.
Jort Kelder met de drie winnaars: Henq, Loqed en Felyx.

Felyx beste startup met investering vanaf een miljoen

Scale-up Felyx, dat onlangs een investering ophaalde van twee miljoen euro en alweer bezig is met een nieuwe ronde, richt zich op de deeleconomie. Met elektrische deelscooters gaat het de strijd aan met het mobiliteitsprobleem in de grote steden. Op dit moment is het bedrijf actief in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, maar het zal niet lang meer duren voordat de scooters ook in Utrecht kunnen worden gehuurd.

Hoewel het idee niet nieuw is – in het buitenland zijn vergelijkbare initiatieven en ook de elektrische step richt zich op hetzelfde mobiliteitsprobleem – denken de oprichters de competitie te kunnen verslaan door sneller te groeien dan de rest. “Nederland is fijn om mee te beginnen, maar de echte potentie zit voor ons in grote buitenlandse steden.” Naar eigen verwachting kan het volgend jaar het grootste elektrische deelscooterbedrijf ter wereld zijn.

HenQ investeringsmaatschappij van het jaar

Zonder geldschieters hadden deze bedrijven nooit zo snel kunnen opschalen. Vectrix gaf daarom ook een award uit voor de investeerder van het jaar, die deze editie werd gewonnen door HenQ. Met een focus op b2b-bedrijven in de softwarebranche heeft de investeringsmaatschappij een duidelijke expertise. Ook investeert het veelal vanaf de start in veelbelovende partijen.

De risico’s zijn in dit vroegste stadium groter, maar dit geldt ook voor het potentiële rendement. Zo werd hun participatie Mendix het afgelopen jaar voor 628 miljoen euro verkocht aan Siemens. Doordat HenQ al in een zeer vroeg stadium instapte, verdiende het fonds met de verkoop van Mendix de inleg van een kleine 1,5 miljoen euro vele malen terug.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten