Nederlanders willen vooral dat miljonairs geen belasting ontwijken

Nederlanders willen vooral dat miljonairs geen belasting ontwijken

Maar liefst 22,5 procent van de respondenten in ons onderzoek vindt dat investeerders met een vermogen van meer dan één miljoen geen belasting moeten ontwijken en/of ontduiken. 21,3 procent wil vooral dat het vermogen van deze miljonairs in Nederland blijft, door in Nederlandse bedrijven te investeren.

Dit blijkt uit eigen onderzoek van Investeerders.nl, dat werd uitgevoerd in samenwerking met Multiscope onder 1.041 Nederlanders. Van de ondervraagden heeft 84 procent een duidelijke mening over de meest belangrijke verantwoordelijkheid van investeerders met een vermogen van één miljoen of meer.

Belasting ontduiken en ontwijken

Vorige week publiceerde het Centraal Planbureau een rapport waaruit blijkt dat Nederlanders met de top-1% hoogste inkomens relatief minder belasting betalen dan anderen. In april werd duidelijk dat Charlene de Carvalho-Heineken, de rijkste Nederlander, al jarenlang amper belasting betaalt. Nederlanders vinden dat onacceptabel.

Geen belasting ontduiken of ontwijken is met 22,5 procent volgens de meerderheid van de respondenten juist de belangrijkste verantwoordelijkheid van miljonairs. . Van 15,2 procent mag het nog wel een stapje verder gaan. Deze groep is van mening dat miljonairs op de eerste plaats überhaupt meer belasting moeten betalen.

22,5% van de respondenten vindt geen belasting ontwijken de grootste verantwoordelijkheid van miljonairs.

21,3% wil dat miljonairs in Nederland investeren

Naast het netjes betalen van alle belastingen vinden Nederlanders het ook belangrijk dat vermogen maatschappelijk verantwoord wordt geïnvesteerd. Maar liefst 21,3 procent vindt het zelfs het meest belangrijk dat miljonairs investeren in Nederlandse bedrijven, zodat dit vermogen binnen ons land blijft. Deze groep is daarmee bijna even groot als de groep die het meest een hekel heeft aan belastingontwijking van miljonairs.

‘Er is een sterke wens voor miljonairs om hun rijkdom op een ethische manier te beheren.’

Volgens nog eens 16,8 procent van de respondenten is het investeren van vermogen in duurzame en maatschappelijke projecten het belangrijkst. Eerder eigen onderzoek liet echter zien dat dit voor vermogende Nederlanders juist geen prioriteit heeft.

Deze bevindingen weerspiegelen de breed gedragen opvattingen over verantwoordelijk vermogensbeheer en belasting integriteit onder de Nederlandse bevolking. Er is een sterke wens voor miljonairs om hun rijkdom op een ethische en maatschappelijk verantwoorde manier te beheren, met een nadruk op het bijdragen aan de samenleving en het stimuleren van de economie.

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten