Max Crowdfund

Peak lanceert in Duitsland

Peak lanceert in Duitsland

De Amsterdamse investeerder Peak wordt vanaf morgen officieel actief in Duitsland. Na drie succesvolle fondsen die zich richtten op de Benelux, heeft Peak met een vierde fonds 66 miljoen euro opgehaald om de Europese markt te betreden.

Met dit vierde fonds gaat Peak Capital investeren in dertig snelgroeiende online marktplaatsen, software-as-a-service-providers en platformbedrijven. De focus ligt hierbij op Duitse startups.

Peak wil ook in vervolgrondes investeren

Het zal gaan om bedragen tussen de 250 duizend en 4 miljoen euro. Een groot deel van het miljoenenfonds wordt gereserveerd voor vervolgrondes. Peak kan op deze manier haar portfoliobedrijven ondersteunen van pre-seed tot Series B en verder.

Duitsland is een interessante markt voor zowel startups als investeerders.

Duitsland is een interessante markt voor zowel startups als investeerders. De afgelopen tien jaar zijn in alleen al de hoofdstad Berlijn bijna negenduizend startups gefinancierd via venture capital. En ook München en Hamburg worden gezien als de techhubs van Europa. Maar veel van deze bedrijven zijn afhankelijk van internationale investeerders. En die focussen vaak juist op scaleups en investeringen in latere fases. Peak doet juist alleen vroegefase-investeringen.

Peak kiest bewust voor Berlijn

“Het wordt nu tijd voor ons eerste kantoor buiten Amsterdam. We hebben bewust voor Berlijn gekozen boven Parijs of Londen. We vinden Duitsland zeer interessant als sterke Europese economie en een zeer innovatief startup ecosysteem”, zo zegt medeoprichter Johan van Mil. “Gezien onze internationale ervaring die we vanuit Amsterdam binnen Europa hebben opgebouwd kunnen we door te investeren in bedrijven hen goed helpen internationaal te schalen.”

De eerste investering in Duitsland is al een feit.

Peak heeft de eerste investering in Duitsland al achter de rug. In mei leidde de investeerder een ronde van 2,5 miljoen euro voor GraphCMS, een headless CMS-systeem waar wereldwijd meer dan dertigduizend ontwikkelaars en bedrijven gebruik van maken.

In plaats van zich op specifieke branches te richten, focust Peak zich op marktplaats-, platform- en SaaS-modellen. Hun team en netwerk van ondernemers die in Peak investeren hebben veel ervaring in deze modellen en weten hoe dergelijke startups geschaald moeten worden in de verschillende groeifases.

‘Geen van onze bedrijven heeft gefaald’

Sinds Peak werd opgericht in 2007 heeft het meer dan 34 succesvolle investeringen gedaan in vier fondsen. De investeerder gaat er prat op dat alle portfolio-bedrijven sterk groeien of succesvol verkocht zijn en dat geen van hen tot nu toe heeft gefaald. “Hoogtepunten zijn onder meer: Catawiki (exit naar Permira), Studocu, een platform voor studenten dat onlangs $50 miljoen heeft opgehaald, OneFit, dat fuseerde met de Duitse Urban Sports Club om Europa’s grootste sport- en fitnessplatform te vormen, United Wardrobe (overgenomen door Vinted), Radionomy ( overgenomen door Vivendi) en IENS (overgenomen door TripAdvisor).”

Gerelateerde berichten