Vastgoedbeleggingen dalen 30 à 40%

Vastgoedbeleggingen dalen 30 à 40%

Dit jaar wordt een daling verwacht van het totale volume aan beleggingen in vastgoed. Deze krimp kan oplopen tot zo’n 30 à 40 procent. Vooral in het tweede kwartaal is er weinig activiteit. Een herstel is mogelijk vanaf het derde kwartaal, mochten de coronamaatregelen weer wat versoepelen.

De zwaarste klappen bij het investeren in vastgoed zullen vallen in het tweede kwartaal, zo voorspelt vastgoedadviseur CBRE. Maar de verwachting is dat het herstel daarna kan worden ingezet en dat die volgend jaar verder zal doorzetten.

Eerst een daling, daarna hopelijk herstel.

‘Eind volgend jaar weer op een gezond niveau’

Bart Verhelst, uitvoerend directeur bij CBRE, ziet de afname in het beleggingsvolume als een logisch gevolg van de uitbraak van het coronavirus en de bijbehorende lockdowns. “Maar nu de maatregelen in Nederland en in heel Europa worden versoepeld, zien we daarna een beweging richting herstel van de markt waarmee we eind volgend jaar weer op een gezond niveau hopen te zitten.”

Minder gedwongen verkopen dan in 2008

De coronacrisis nu wordt wel eens vergeleken met de financiële crisis die de westerse wereld trof in 2008. CBRE denkt echter dat de crisis nu een minder zware impact heeft dan de kredietcrisis. “Er is nu genoeg kapitaal op de markt, waardoor we minder gedwongen verkopen verwachten vanwege liquiditeitsproblemen zoals toen het geval was.”

Hotel- en winkelvastgoed als eerst getroffen

Het grootste probleem vormen nu vooral de reisrestricties die door diverse landen zijn opgelegd als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. Hierbij zullen hotel- en winkelvastgoed als eerste worden getroffen, zo luidt de voorspelling.

In een investeringsupdate heeft CBRE een overzicht gepubliceerd met daarbij de impact van het virus op markt van vastgoedbeleggingen, de financieringsmarkt en specifieke vastgoedsectoren.

De investeringsupdate van CBRE met een overzicht per sector.
De investeringsupdate van CBRE met een overzicht per sector.
Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten