menu

Waar blijven de bitcoin-investeerders?

Op deze website schrijven we over alles wat met geld en ondernemen te maken heeft. Informatie rond hoe je een overname financiert, je startkapitaal verzamelt, of een investeerder overtuigt komt hier geregeld langs. Regelmatig krijgen wij dan ook de vraag of het niet tijd wordt om ook de bitcoin-opkomst hier te bespreken. Waarom heeft die eigenlijk nog geen aandacht gehad op deze toch wel financieel gerichte website?

Als je een eigen bedrijf begint of een bestaande wilt overnemen weet je mogelijk al veel over het product, de marketing, de passie van de organisatie, maar misschien nog niets over investeerders. Deze financiële mensen lopen er ook niet altijd mee te koop dat ze geld te besteden hebben. Vandaar dat Geld & Ondernemen is opgericht om hier meer duidelijkheid in te brengen op een toegankelijk leesbare manier.

Ook de bitcoin is lastig te bevatten maar fans beweren dat de techniek oneindig veel nieuwe mogelijkheden voor startups biedt. Veel mensen vragen ons dan ook waarom we de kansen hiervan nog niet omschreven hebben. Een heel belangrijke reden is dat ook wij die kansen wel geloven, maar dat de bitcoins momenteel nog weinig investeerders en startups hebben kunnen overtuigen om werkelijk al tot actie over te gaan. Uiteraard zijn er investeringen in bitcoin-startups gedaan, maar het aantal lijkt beperkt. Daarentegen is de digitale munt wél bijzonder populair bij beleggers die een (nog) hoger risico durven lopen, maar juist het hele beleggers-aspect vermijden we op deze site. Bij beleggen is de meerwaarde alleen de inbreng van geld. Vergelijkbaar met gokken of handelen op de beurs.

Investeerders willen meer invloed. Ze brengen graag ook kennis, tijd en expertise. Reden voor de meeste investeerders om bovenop het bitcoin-nieuws te zitten, maar er zelf nog niet in te stappen. De eigen expertise kunnen ze nog niet kwijt en de risico’s worden niet kleiner met hun eigen inbreng, tijd of kunde. Beleggen in de munt kan al zeer kansrijk zijn maar langetermijninvesteringen zijn nog lastig berekenbaar. Bij beleggers is het altijd iedereen duidelijk dat er een hoog risico is, maar investeerders zijn vaak van mening dat zij het risico kunnen overzien en dat is bij bitcoins voor niemand het geval.

Sterker nog, het is nog lang niet iedereen duidelijk dat de bitcoin zelfs bestaansrecht heeft, zoals bij de opkomst van internet, telefoon of andere ontwikkelingen wel vrij snel duidelijk werd. Met name het recente slechte nieuws rond de bitcoin-bank MTGox (uit te spreken als Mount Gox, maar gekscherend ook wel eens empty cocks genoemd) was voor de buitenwereld een spannend moment. Zo’n club die ook nog eens grote invloed had in het hele systeem maakte het geheel niet stabieler.

Die bitcoin-bank is inmiddels failliet en ondanks dat dit voor velen slecht nieuws is, lijkt het of de digitale munt óók die klap overleefd heeft en weer een instabiele factor is kwijtgeraakt. Het lijkt of de munt veerkrachtig is, en ondanks negatieve adviezen van de meeste economen en gevestigde orde toch een bepaalde waarde kan vertegenwoordigen. Als dit ook op de lange termijn blijkt dan zullen er zeker starters zijn die deze nieuwe techniek zo kunnen gebruiken dat de voordelen hiervan voor de massa reden zijn om ook gebruiker, houder en betaler van bitcoins te worden. Zeker een moment waarop investeerders alsnog overstag zullen gaan.

Het systeem achter bitcoins biedt zoveel kansen als de fans van de munt beweren en het is duidelijk dat de gevestigde financiële orde best weer eens mag worden opgeschud nu de techniek weer jaren verder is. Als het echt zover komt zullen investeerders zeker vooraan staan maar momenteel lijkt het investeren in deze techniek zelfs voor de meest stoere durfkapitalisten nog een te grote gok.

Verder lezen

Reacties