15% van VC-partners binnen Europa is vrouw

15% van VC-partners binnen Europa is vrouw

Maar 15 procent van de partners of managers bij Europese durfkapitalisten is een vrouw. In 2021 haalden startups binnen Europa maar liefst 100 miljard euro op, waarvan slechts 1.1 procent naar startups van enkel vrouwen ging. Er ging 8.8 procent naar gemixte teams. Het gebrek aan vrouwen in leiderschapsposities bij VCs kan hiermee te maken hebben.

Dat de man-vrouw verdeling in de wereld van venture capital ongelijk is, is al langer bekend. Een jaar geleden schreef Sifted al dat er niet genoeg vrouwelijke durfkapitaal-partners in Europa waren. Uit recent onderzoek van European Women in VC blijkt dat deze situatie een jaar later niet verbeterd is.

Ongelijke verdelingen in landen

Het onderzoek nam 303 Europese durfkapitalisten mee en enquêteerde daarnaast 122 durfkapitaalfondsen met meer dan 25 miljoen euro aan beheerd vermogen. Hieruit blijkt dat enkel 15 procent van VC-partners in Europa vrouw is. Over het algemeen hebben zij minder zetels in investeringscomités en hebben ze minder toegang tot gedragen rente.

In het Verenigd Koninkrijk is 13% van de VC-partners vrouw.

In sommige landen is de man-vrouw verdeling bij durfkapitalisten nog ongelijker. In het Verenigd Koninkrijk is namelijk 13 procent van de durfkapitaal-partners vrouw. In Centraal- en Oost-Europa laat zien dat maar liefst 90 procent van de durfkapitaal-partners man is.

Minder toegang tot kapitaal

De vrouwen die wel durfkapitaal-partner zijn, hebben minder toegang tot kapitaal dan hun mannelijke collega’s. Over heel Europa hebben zij namelijk toegang tot 9 procent van het beheerd vermogen. Hoewel 13 procent van de partners vrouw is in het Verenigd Koninkrijk, hebben ze toegang tot 5 procent van het beheerd vermogen.

Maar 70% van de vrouwelijke VC-partners ontvangt gedragen rente.

Binnen venture capital is het gewoonlijk dat partners een percentage van de winst van het fonds krijgen. Uit de enquête blijkt dat binnen Europa, 91 procent van de mannen deze gedragen rente ontvangen, terwijl 70 procent van de vrouwelijke durfkapitaal-partners dit ontvangen.

Vrouwen besluiten niet in welke startups wordt geïnvesteerd

Hoewel er steeds meer vrouwen werkzaam zijn bij durfkapitalisten, is te zien dat de leidinggevende posities achterblijven. Binnen Europa wordt 46 procent van de junior posities vervuld door vrouwen, terwijl maar 32 procent van de senior functies vervuld wordt door vrouwen.

‘Maar liefst 4 van de 5 leden in investeringscomités zijn mannen.’

In investeringscomités wordt besproken in welke startups de durfkapitalist investeert. Uit de enquête blijkt dat maar liefst 4 van de 5 leden in investeringscomités een man is. Over het algemeen besluiten minder vrouwen dus waar het geld van een durfkapitaalfonds naartoe gaat.

Nieuwe durfkapitalisten

Het onderzoek eindigt met een hoopvolle noot. Er ontstaan namelijk steeds meer durfkapitaalfondsen die door vrouwen beheerd worden, zoals het Franse Revaia dat 250 miljoen euro beheert. Daarnaast is er het Duitse Auxxo, dat 14.1 miljoen euro beheert en in december 2021 lanceerde. Deze durfkapitalist investeert in startups van vrouwen, met voornamelijk vrouwelijke investeerders.

Pleuni

Pleuni

Pleuni Jacobs werkt sinds eind 2019 voor Zietuwel, waar ze zich vooral bezighoudt met nieuws- en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten