menu

400 miljoen vrij voor Nederlandse ondernemingen

De Europese Investeringsbank heeft een overeenkomst gesloten met de Rabobank en diens dochterbedrijf DLL voor verdere steun aan het mkb en de Midkap-bedrijven in ons land. Met de kredietfaciliteit komt er in totaal 400 miljoen euro beschikbaar, waardoor ondernemingen kunnen lenen tegen een lagere rente.

De regeling is vooral bedoeld om Nederlandse bedrijven die moeten investeren om zich te kunnen ontwikkelen, te stimuleren. De Rabobank verwacht dat minstens driehonderd ondernemers zullen profiteren van de faciliteit, nu ze kunnen geld lenen voor hun bedrijf tegen een lager rentetarief. Zowel de Rabobank als de DLL krijgen 200 miljoen euro.

‘Regeling op juiste moment’
Volgens Jan van Nieuwenhuizen, die lid is van de raad van bestuur van de Rabobank, hebben veel mkb’s een lastige tijd achter de rug door de economisch teruggang. “Het is geweldig om te zien dat in veel sectoren ondernemingen nu weer gaan groeien. Wat dat betreft komt de regeling met de EIB op het juiste moment; onze klanten kunnen hierdoor eenvoudiger op zoek naar nieuwe mogelijkheden.”

Het is niet voor het eerst dat de Rabobank en de Europese Investeringsbank samenwerken. In 2009 werd de eerste kredietfaciliteit een feit en sindsdien hebben 1400 mkb’s een lening kunnen krijgen van de bank. De meeste leningen gingen naar de agrarische sector en de voedselbranche, ook al is de faciliteit niet op één sector gericht.

Ondernemingsklimaat versterken
De financiële dienstverlener DLL (voorheen De Lage Landen) had eerder een faciliteit in ons land die toen 300 miljoen euro bedroeg en leidde tot het sluiten van 385 contracten voor verschillende projecten. DLL zegde toen toe het bedrag te verdubbelen, dus de totale impact op de Nederlandse economie was op z’n minst 600 miljoen euro. “Wij bieden geïntegreerde financiële oplossingen die het ondernemingsklimaat versterken, en het leveren van een bijdrage aan het bedrijfsleven is één van onze belangrijkste uitgangspunten”, zo zegt algemeen directeur Milko Wijckmans van DLL Nederland.

Het doel is dus om ondernemers in ons land te stimuleren om te investeren. Het geld is beschikbaar gesteld, dus het is nu aan de bedrijven om er hun voordeel mee te doen. Overigens maakt niet iedereen kans op een bedrijfsfinanciering. De korting op het rentepercentage is alleen beschikbaar voor bedrijven met minder dan drieduizend werknemers en de totale investering mag niet hoger zijn dan 25 miljoen euro.

Reacties