ETF beleggen

Beleggen brengt risico’s met zich mee die je deels kunt beperken door te spreiden. Al kost elke transactie geld en die kosten hebben direct invloed op je netto-rendement. Dit is precies de gedachte achter ETF-beleggen. Door te investeren in een ETF beleg je direct in meerdere producten tegen minimale kosten.

Inhoud:

Let op: beleggen in ETF’s gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Wat zijn ETF’s?

Exchange Traded Funds zijn indextrackersETF betekent exchange traded fund en kun je zien als indexbeleggen. ETF’s, ook wel trackers genoemd, zijn verhandelbare beleggingsproducten die een index volgen. Voor beginnende beleggers bieden ETF’s een makkelijke manier om te starten met beleggen.

Je koopt met één ETF een gespreide belegging, waarbij de samenstelling vooraf is bepaald door een index. Bijvoorbeeld een AEX-ETF die de AEX-index volgt. Als je afgelopen jaren in een AEX-tracker had belegd had deze voor jou automatisch aandelen KLM verkocht toen die uit deze index verdween en Adyen gekocht toen dit bedrijf een AEX-notering kreeg.

Met een AEX-ETF is het rendement van jouw portefeuille daardoor (zeer sterk) vergelijkbaar met de onderliggende waarde van deze index, tegen minimale kosten. Als je zelf een vergelijkbare selectie wilt kopen ben je veel meer geld kwijt aan transactiekosten. Naast trackers die zich richten op een beurs of regio kunnen ze ook gericht zijn op dividendbeleggen, opkomende markten, sectoren als vastgoed, grondstoffen of bepaalde thema’s.

ETF’s kopen

Je kunt in ETF’s handelen via een broker (beleggingsplatform). Er zijn online veel platformen te vinden waar je zelf je geld kunt beleggen. Drie populaire brokers waarmee je ETF’s kunt kopen en verkopen zijn zijn:

Bij de online broker DEGIRO kun je zelf wereldwijd beleggen in aandelen, obligaties, fondsen, etfs, opties en futures. DEGIRO is marktleider in Nederland en staat bekend om lage tarieven en veel gebruikersgemak. Met beleggen kun je je inleg verliezen.

eToro is internationaal een kampioen onder de brokers. Miljoenen gebruikers uit meer dan honderd landen handelen hier snel en goedkoop in aandelen maar ook in grondstoffen, valuta en 70 soorten crypto. eToro biedt ook opties en CFD's maar let op: 76% van de retail CFD-accounts verliest geld.

Saxo werd in in Nederland bekend dankzij de overname van Binck Bank, dat verschillende awards won als beste online broker. De rekeningen in verschillende valuta, kinderrekeningen en AutoInvest-functie maken het een compleet en eenvoudig platform. Vanaf 13 mei 2024 verlaagt het de tarieven.

etf beleggen tegen lage beheer- en transactiekosten

Waarom beleggen in ETF’s?

De meeste particuliere beleggers die geld beleggen doen dat in individuele aandelen of obligaties. Op basis van hun kennis en expertise hebben ze het gevoel dat ze slimme keuzes maken. Maar een goed gespreide portefeuille samenstellen kost veel tijd en door alle transactiekosten.

Een beginnende belegger handelt meestal in individuele aandelen van de grootste bedrijven. Als je deze koopt voor de lange termijn, en dus passief wilt beleggen, kun je deze ook kopen met één transactie. Met één ETF handel je automatisch in aandelen van de top-100 grootste bedrijven. Dat bespaart tijd en kosten.

ETF’s bieden direct spreiding en zijn vooral geschikt voor mensen die passief beleggen.

Je kunt ook de keuze overlaten aan een beleggingsfonds of je laten adviseren door professionele vermogensbeheerders en beleggingsexperts. Actief beheerde fondsen hebben soms een goed trackrecord, maar op deze bruto-rendementen zijn de advies- en beheerkosten meestal niet verwerkt. Deze kosten hebben soms veel invloed op jouw rendement. Hierdoor verslaan ETF’s vaak actieve fondsen.

Populaire exchange traded funds

ishares indexfondsenEr zijn wereldwijd enorm veel verschillende ETF’s. Maar de meeste beleggers die in trackers en indices beleggen doen dat om hun vermogen automatisch te spreiden.

ETF’s zijn vooral populair onder mensen die weinig risico’s willen lopen, weinig willen uitzoeken en mikken op een gemiddeld rendement op de beurs. Daarvoor zijn ETF’s die bijvoorbeeld gericht zijn op de hele AEX, S&P500 of NASDAQ zeer geschikt. Hierbij zijn vooral de producten van iShares of Vanguard populair.

Deze beheren grote indexfondsen die soms miljarden van particuliere beleggers investeren in bedrijven uit de S&P-500, de grootste bedrijven wereldwijd, of producten met een hoog dividend. Ook populair zijn mixfondsen waarmee je automatisch je vermogen wereldwijd spreidt over verschillende aandelen, obligaties, vastgoed en staatsleningen. In Nederland zijn de Multi-Asset ETF’s van VanEck populaire ETF’s.

Thematisch beleggen

ETF’s bieden ook kansen voor beleggers die graag beleggen in specifieke thema’s, maar niet zelf de winnaars willen bepalen. Zo kon je tijdens corona gespreid beleggen in alle vaccin-ontwikkelaars. Of tijdens de spanningen rond Oekraïne of Israël in een defensie-ETF. Andere voorbeelden zijn een Smarthome-ETF, een Circulaire Economie-ETF of Future of Food-ETF.

Themagerichte ETF’s zijn minder gediversifieerd en over het algemeen riskanter dan de eerder omschreven index-fondsen, maar bieden daardoor ook kansen om deze indices te verslaan.

Spelers als Vanguard, iShares of VanEck beheren miljarden met hun indexfondsen.

Kosten & risico’s van trackers

beleggen in passieve fondsen of verschillende sectorenIn ETF’s beleggen is relatief goedkoop omdat de wijze van handelen vooraf is vastgesteld en beleggers alle kosten delen.

Met trackers bespaar je de advieskosten. Ook de uitgevende partij van een ETF hoeft niet meer na te denken over welk aandeel die op welk moment moet kopen of juist verkopen. Hierdoor heeft een tracker meestal lagere beheerkosten voor de fondsbeheerder dan een beleggingsfonds. Omdat een indexfonds passief handelt zijn ook de transactiekosten meestal lager. Wat de kosten voor jou als belegger precies zijn, kan wel sterk per product en per broker verschillen.

Beleggen in indextrackers bespaart je de advieskosten van adviseurs.

Als je gaat beleggen kun je jouw inleg verliezen. ETF’s volgen meestal een groot aantal producten maar als de index daalt maak je ook hiermee verlies. Wel zijn de schommelingen van een ETF meestal wel kleiner dan bij individuele aandelen. De samenstelling is meestal vrij conservatief: je belegging bevat vaak een hele index, of alle toonaangevende bedrijven in een specifieke sector. Dat maakt het relatief veilige producten.

Toch staan ETF’s soms aangeschreven als hoog risico. Dit komt omdat ze zijn samengesteld uit verschillende beleggingsproducten en als er hiertussen ook een aandeel of obligatie zit dat volgens de richtlijnen van de AFM een hoog risico heeft, dan beoordeelt de AFM het hele fonds als risicovol. Zelfs als de impact op de totale belegging minimaal is kan het direct invloed hebben op de beoordeling van een indexfonds.

Je inleg spreiden over een langere periode

beleg met een goede spreiding, ook met je inlegVoor de meeste mensen is indexbeleggen gemiddeld gezien veiliger dan zelf een portfolio opbouwen. Al loop je niet alleen risico’s door de producten waarin je belegt, maar ook door het moment waarop je instapt.

Wat het beste moment is om te beleggen in ETF’s is net zo onduidelijk als vooraf weten of een bepaald aandeel zal stijgen of dalen. Daardoor lijkt het verstandig om niet al je geld in één keer te investeren maar gedurende een periode stap voor stap bedragen te beleggen. Al zijn er ook adviseurs die aangeven dat je niet te lang moet wachten.

Een bekend gezegde onder beleggers is “Time in the market beats timing the market.” Dit betekent dat het vaak voordeliger is om je investeringen voor lange tijd in de markt te houden, in plaats van te speculeren op het beste moment om te kopen of verkopen. Dit idee benadrukt dat langdurig investeren meestal betere resultaten oplevert dan om marktbewegingen te voorspellen.

Open direct een beleggingsrekening bij DEGIRO, marktleider in Nederland, of eToro.com met ruim 10 miljoen gebruikers en populair in heel Europa. Beleggen kent risico's. Je kunt inleg verliezen.

Rendement en dividend van ETF’s

beste etf's en het rendementHet rendement van een tracker is de optelsom van alle onderliggende beleggingen. Hoe hoog dit is en of de ETF dividend uitkeert is dus helemaal afhankelijk van de samenstelling.

Ook deze vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee en je kunt je inleg verliezen. Er zijn duizenden ETF’s en elk volgt een onderliggende markt die het risicoprofiel bepaalt. Zo biedt een waterstof-ETF minder spreiding dan een ETF die gericht is op de S&P500.

Over het algemeen is gespreid en passief beleggen pas interessant als je het geld langere tijd niet nodig hebt. Mensen die een ETF kopen beleggen meestal passief. Doordat indexfondsen niet actief de best presterende aandelen selecteren en deze ook niet verkopen wanneer ze een waardedaling verwachten, is het rendement zelden groter dan je had verwacht bij een bepaalde economische situatie.

ETF-beleggers mikken op een gemiddeld rendement in een bepaalde sector of markt.