Collin

ABN Amro stopt met crowdfundingplatform Seeds

De Nederlandse crowdfunding-wereld is een platform armer. ABN Amro heeft namelijk de activiteiten gestaakt van Seeds, het crowdfundingplatform waarmee de bank sinds 2012 actief was. De huidige investeerders en betrokken ondernemers blijven ondersteund worden, maar er worden geen nieuwe campagnes meer gestart.

Arthur van de Graaf, CEO van Seeds, heeft dit nieuws bevestigd tegenover Sprout. Drie jaar geleden was ABN Amro de eerste bank ter wereld die een crowdfundingplatform lanceerde. Seeds gold als een pilotproject van de innovatieafdeling van de bank en werd even uit de lucht gehaald, maar maakte in de herfst van 2013 met een officiële lancering alsnog een doorstart.

In deze twee jaar tijd hebben zeven ondernemingen dankzij crowdfunding via Seeds het levenslicht gezien. Dat zijn GreenGraffiti, Greenjoy, Yuno, WhyDonate, YouBeDo.com, Lokalinc en de Dementia-app.

Van runnen crowdfundingplatform naar adviseren over platforms

“Met Seeds hebben we getest wat onze rol als bank zou moeten zijn bij dergelijke alternatieve financiering: hoe sluit deze aan op de bestaande vormen van kredietverlening, wat is de toegevoegde waarde, wat werkt wel en wat werkt niet?”, zo vertelt Van de Graaf. “We zijn tot de conclusie gekomen dat onze rol bij crowdfunding een andere is. We blijven ondernemers nog steeds adviseren over de mogelijkheden van crowdfunding en welk platform het best bij ze past.”

ABN Amro laat het faciliteren van een dergelijk platform dus achterwege en wil nu meer een verbindende rol spelen. Onder andere door samenwerkingen aan te gaan zoals met dance-accelerator Open House en via ABN AMRO Mees Pierson gaat de bank op zoek naar nieuwe inkomstenbronnen voor religieuze instellingen.

Gerelateerde berichten