Alternatieve financiering groeit 51%
De markt van alternatieve financiering in Nederland neemt sterk in omvang toe. In vergelijking met 2017 is deze markt met maar liefst 51 procent toegenomen. Vorig jaar waren er meer dan 22.500 midden- en kleinbedrijven die via nieuwe aanbieders financiering ontvingen.
Dit blijkt uit een onderzoek van de Stichting MKB Financiering. De 22.620 mkb-bedrijven die buiten de bank om aan financiering kwamen, hebben vorig jaar bij elkaar ruim 1 miljard euro verkregen aan verstrekte financiering via onder andere crowdfunding, direct lening, kredietunies en factoring. Dit is een groei van 51 procent ten opzichte van de situatie in 2017.
Vooral leningen onder 1 miljoen euro buiten bank om
Het blijkt dat vooral bij kleinzakelijke leningen onder de één miljoen euro alternatieve financiering sterk groeit en daarmee een behoefte vult in de markt. Vorig jaar ging hier 873 miljoen euro in om, een stijging van 50 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De verwachting is dat over drie jaar minimaal een derde van deze financieringen buiten de banken om verstrekt wordt.
Als er niet vanuit de bank wordt gefinancierd, dan is er in ons land een keur aan mogelijkheden. Het meeste vindt plaatst via factoring (29 percent), gevolgd door lease (24 procent), crowdfunding (23 procent), direct lending (21 procent), MKB Beurs (2 procent) en kredietunies (1 procent).
57.430 mkb’ers hebben financieringsbehoefte
Uit de Financieringsmotor van vorig jaar blijkt dat 57.430 mkb-bedrijven een financieringsbehoefte hadden. In totaal hebben uiteindelijk vier op de tien bedrijven met een dergelijke behoefte een financiering buiten de bank om ontvangen. Een jaar ervoor ging het nog om 27 procent dat een non-bancaire financiering ontving.
Uit onderzoek van Rabobank Research blijkt ook dat alternatieve financiering sterk in omvang is toegenomen. Net gestarte ondernemingen maken vooral gebruik van family, friends and fools, business angels en microkrediet (Qredits).
Bank verstrekt minder vaak kleine leningen
Banken hebben vorig jaar voor zo’n 74 miljard euro aan kredieten verstrekt aan bedrijven. Deze groei komt voornamelijk van leningen boven de 1 miljoen euro. Onder die grens is de financiering gedaald, van 10,1 naar 9,7 miljard euro. Die trend komt overeen met het onderzoek van Stichting MKB Financiering hierboven.
Reacties