Collin

Bondora nu in 24 talen waaronder Nederlands

Bondora nu in 24 talen waaronder Nederlands

Het Estse leenplatform Bondora is nu beschikbaar in 24 Europese talen, waaronder in het Nederlands. Europese gebruikers konden al investeren in particuliere leningen via Bondora, maar kunnen dit voortaan doen op een website in hun moedertaal.

‘250 miljoen euro aan leningen in 2019’

Bondora is een peer-to-peer leenplatform, wat wil zeggen dat je rechtstreeks kunt investeren in leningen voor particulieren. Het biedt particuliere geldschieters een alternatief voor beleggen in beursfondsen met een risicoprofiel naar keuze. Naar eigen zeggen hebben 40.000 investeerders verspreid over 85 landen bij elkaar zo’n 170 miljoen euro aan leningen verstrekt: “Naar verwachting ligt dit cijfer in 2019 rond de 250 miljoen euro,” stelt marketingmanager Pedro Silveira.

Gemiddeld wordt een bedrag van rond de 2300 euro geleend, tegenover een rente van gemiddeld 33 procent. Voor Nederland onvoorstelbaar, wat te maken heeft met de bijkomende risico’s en het feit dat leners niet bereid zijn zulke hoge rentepercentages te betalen. Echter zijn zulke cijfers in het buitenland minder verrassend. Wat je ervoor terug kunt krijgen? Al met al ligt het rendement gemiddeld tussen de 9 en 16 procent.

Aantal Nederlandse gebruikers loopt achter

Het tien jaar oude Bondora is de laatste jaren in populariteit gegroeid. Ook zijn er al Nederlandse investeerders aangesloten. Ondanks de nieuwe taalopties staan Nederlandse leningen nog niet op de planning. Ook blijft de klantenservice in het Engels opereren vanuit het hoofdkantoor in Talinn, en zijn er geen plannen voor nieuwe Europese vestigingen. Wel wil het platform meer Nederlandse investeerders aantrekken.

Het aantal Nederlandse gebruikers is de afgelopen twee jaar blijven hangen op duizend, al hebben zij gezamenlijk in totaal 3,5 miljoen euro geïnvesteerd. Dat is een kleine miljoen euro meer dan in 2017. De leningen waar in wordt geïnvesteerd gaan hoofdzakelijk uit naar Estland zelf, Finland en Spanje.

December recordmaand: 8 miljoen euro geleend

Dat Nederlandse gebruikersaantallen tot op heden achterblijven, doet er niet aan af dat het platform het goed doet over de grens. Zo zijn er relatief veel Duitse investeerders op het platform actief. Bondora zelf werd in juli 2017 winstgevend, en afgelopen december was voor hen een recordmaand: er werd zo’n 8 miljoen euro aan leningen gerealiseerd. Daarmee werd het record van november verbroken, toen de teller rond de 7 miljoen euro stond.

Progressief en risicovol investeren

De vraag is of de nieuwe talenuitbreiding genoeg is om de Nederlandse gebruiker voor zich te winnen. Vorig jaar zei Bondora op een fintech-evenement in Amsterdam zich te willen opwerpen als alternatief voor progressieve investeerders in Nederland: “Onze Duitse gebruikers zijn vaak conservatiever dan onze Nederlandse investeerders. ” Waar ons land weinig mogelijkheden kent om potentieel risicovol te investeren, kan Bondora dus zeker interessant zijn.

Gerelateerde berichten