Branchevereniging crowdfunding voegt continuïteit-regel toe

Branchevereniging crowdfunding voegt continuïteit-regel toe

De branchevereniging voor crowdfunding wil meer zelfregulering. Mede daarom is besloten een tiende regel aan de gedragscodes toe te voegen. In deze regel wordt bepaald dat een platform duidelijk moet maken wat er gebeurt als het platform zelf de zaken niet meer kan uitoefenen. Deze regel zal op 30 oktober aanstaande in werking gaan.

Vanaf die datum moeten platformen duidelijk informeren over hoe zij de continuïteit waarborgen indien een platform dat zelf niet meer kan of wil. Bijvoorbeeld omdat geldstromen opdrogen, of omdat de directie of medewerkers opstappen. Een platform mag niet langer afhankelijk zijn van bepaalde personen of inkomsten uit nieuwe projecten. Er moet een duidelijk stappenplan liggen dat duidelijk maakt hoe reeds afgesloten projecten worden afgerond.

‘Gedragscodes met maximaal behoud van vrijheid’

Alle leden zijn de afgelopen week akkoord gegaan met dit plan. Deze maand nog moeten zij duidelijk maken hoe ze het willen regelen, want de branchevereniging legt niet één oplossing op. Branchevereniging-voorzitter (en tevens algemeen directeur van het platform Collin Crowdfund) Jeroen ter Huurne verwacht dus wel verschillende oplossingen. “De platformen zijn verschillend, dus mogen ze zelf hun eigen oplossing aandragen.”

Het is een actueel thema. Recent is er veel commotie geweest rond het platform Regiofund, waarbij de oprichter besloot ermee te stoppen, en de betalingen aan de markt over wilde laten. Volgens bestuursvoorzitter Jeroen ter Huurne is dat echter niet de aanleiding geweest. “De aandacht daarvoor was enorm. Maar het stond al op de agenda en de meeste leden hebben ook al langer een oplossing. Het was alleen nog geen verplichting voor leden. Dat is het nu wel.”

Oproep tot lidmaatschap

Voorkomt deze regel problemen zoals die zijn ontstaan bij Regiofund? Jeroen ter Huurne hoopt het van harte. “Dat platform was geen lid. Maar de gedragsregels zijn niet alleen bedoeld voor leden. Veel platformen hebben het allang op orde. De regels zijn belangrijk voor de hele markt en zijn er niet voor niets. Elk zelf-respecterend platform, lid of niet, zou zich hieraan moeten willen conformeren.”

Jeroen hoopt dat de gedragsregels ook de ogen opent van niet-leden en pleit voor meer zelfregulering in de branche. Daar ligt een grote rol voor de vereniging en die is zich daarvan bewust, geeft  hij aan. “Goede regelgeving voor leden straalt ook uit naar de andere spelers in de branche. Daarmee maken we de hele branche professioneler.” Daarnaast hoopt hij dat meer partijen zich bij de vereniging aansluiten, zodat die nog beter de branche kan vertegenwoordigen.

Crowdfunding gaat een volgende fase in en de branchevereniging ziet zichzelf het voortouw nemen. “Bij de recente vergadering van de AFM is duidelijk geworden dat nieuwe wetgeving wel gewenst is maar nog jaren op zich kunnen laten wachten. Zolang gaat het bij de branchevereniging niet duren.”

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten