OPC NK

DutchFounders lanceert tweede fonds

DutchFounders lanceert tweede fonds

Venture capital fonds DutchFounders lanceert vandaag een tweede fonds van ruim 60 miljoen euro. Het geld is bedoeld voor online marktplaatsen binnen Europa. Meer dan 100 (tech) ondernemers hebben zich als investeerder aangesloten.

DutchFounders is opgericht in 2019 en heeft sindsdien in 16 bedrijven geïnvesteerd. Achter het venture capital fonds staan veteraan ondernemers van WeTransfer, Treatwell, Just Eat en fonQ. Met het tweede fonds dat DutchFounders vandaag lanceert wil het bedrijf groeikapitaal bieden aan online marktplaatsen. Hiermee speelt het bedrijf in op haar kennis in het bouwen van digitale platformen.

Focus op marktplaatsen

“Cruciale bedrijfsprocessen zoals logistiek en inkoop gebeuren nu vaak nog volledig offline. Dat moet en kan anders. Wij focussen op startups die de gehele supply chain herzien, waardoor vraag en aanbod elkaar sneller vinden”, vertelt Laurens Groenendijk, medeoprichter van het fonds.

‘We focussen op startups die de gehele supply chain herzien.’

Volgens DutchFounders is het fonds ook gericht op markplaatsen omdat zij bijdragen aan transparantie en een eerlijke verdeling van middelen. “Een aantal jaar geleden was het meestal één dominante speler die de dienst uitmaakte. Nu kunnen zowel koper als verkoper onderhandelen voor een betere prijs, bestellingen volgen, reviews vergelijken en sneller bediend worden. De opmars van marktplaatsen heeft meer balans gebracht tussen vraag en aanbod.”

70% kapitaal over de grens

Het fonds is niet alleen gericht op marktplaatsen die vraag en aanbod samenbrengen, maar ook juist op marktplaatsen die meer services aanbieden, zoals fulfilment of het faciliteren van betalingen. DutchFounders verwacht dat ruim 70 procent van het kapitaal naar startups binnen Europa zal gaan, aangezien deze bedrijven schaars zijn in Nederland.

‘Op het moment heeft DutchFounders bijna €100 miljoen in beheer.’

De 60 miljoen euro aan groeikapitaal komt niet van institutionele investeerders, maar van meer dan 100 (tech) ondernemers. Recentelijk investeerde het fonds nog in Shypple en YourCampus. Op het moment heeft het fonds in totaal bijna 100 miljoen euro in beheer.

Pleuni

Pleuni

Pleuni Jacobs werkt sinds eind 2019 voor Zietuwel, waar ze zich vooral bezighoudt met nieuws- en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten