Europese Commissie presenteert programma voor startups

Europese Commissie presenteert programma voor startups

Europa wil een koploper in innovatie worden. De Europese Commissie presenteerde daarom deze week een nieuw innovatieprogramma. Dit moet onder andere de toegang tot financiering voor startups makkelijker maken.

Eerder dit jaar schreven we al dat Nederlandse startups achterop raken met de rest van de wereld. Volgens TechLeap heeft dit te maken met een ongunstige optieregeling in ons land. Hoewel startups van onze bodem vorig jaar nog in totaal 5.3 miljard euro ophaalden, schoppen maar weinig het tot scale-up.

Regelingen deeptech

Volgens de Europese Commissie is dit in de rest van Europa ook een probleem. Het aantal scale-ups in ons continent loopt ver achter met het aantal in de VS en China. Ook wordt er binnen Europa minder geïnvesteerd in deeptech, zoals kunstmatige intelligentie en blockchain.

‘Lokale overheid moet 10 miljard euro vrijmaken voor deeptech.’

Volgens het plan moeten er ‘deeptech valleys’ binnen Europa komen. Op 100 plekken verspreid over het continent worden regelingen getroffen die het financieren van deze bedrijven makkelijker maakt. Regeringen moeten namelijk ten minste 10 miljard euro vrijmaken voor deze sector.

Startups financieren aantrekkelijker

Het belangrijkste deel van het plan is de financiering van startups. Dit moet namelijk makkelijker worden. Beursgangen moeten goedkoper en sneller worden. Het plan wil de vereisten voor een beursgang versimpelen, wat investeren in startups aantrekkelijker maakt.

‘Oprichters van startups moeten meer controle behouden na een beursgang.’

Bovendien stelt het plan dat oprichters meer controle behouden over het bedrijf na een beursgang. Met deze regelingen kunnen oprichters een groter bedrag aan fondsen ophalen en van de voordelen genieten die verbonden zijn aan een beursnotering.

Europa krachtpatser voor innovatie

“Het plan zal ervoor zorgen dat innovators, startups en scale-ups wereldwijde innovatieleiders worden”, vertelt Mariya Gabriel, commissaris voor Innovatie. “Al meer dan een jaar hebben we belanghebbenden geraadpleegd, zoals leiders van innovatie-ecosystemen, startups, unicorns, vrouwelijke oprichters, vrouwen die werken in venture capital, universiteiten en bedrijven. Samen zullen we van Europa een wereldwijde krachtpatser maken voor deep-tech innovaties en startups.”

Pleuni

Pleuni

Pleuni Jacobs werkt sinds eind 2019 voor Investeerders.nl, waar ze zich vooral bezighoudt met nieuws- en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten