Investeren in supermarkten in trek

Investeren in supermarkten in trek

Grote supermarkten zijn weer in trek bij investeerders. Door de coronacrisis doen consumenten vaker wekelijks boodschappen bij grote supermarkten. Ook worden deze gebouwen vaker gebruikt als hub voor online verkopen.

Het lijkt erop dat grote supermarkten weer in de mode zijn. Niet alleen bij consumenten, die nu liever één keer in de week boodschappen inslaan in plaats van dagelijks naar de buurtsuper te gaan, maar ook bij partijen die willen investeren in vastgoed. Door het veranderde consumentengedrag staan grote supermarktgebouwen er weer beter op bij beleggers en vastgoedfondsen.

Investeren in supermarkten al 1 miljard pond waard

Volgens de Financial Times worden investeerders nu aangetrokken door de grote ketens die hun extra ruimte gebruiken om meer online bestellingen te kunnen uitvoeren. Dit jaar was er tot nu toe meer dan 1 miljoen pond gemoeid met transacties waar dergelijke gebouwen bij betrokken waren, zo zegt vastgoedgroep Colliers.

Winkels worden multifunctionele verkooppunten

“Grote supermarkten zijn hun winkels gaan gebruiken als multifunctionele verkooppunten. Je hebt bijvoorbeeld een winkel van 100 duizend vierkante meter, maar daarvan besteed je vervolgens een kwart aan het verzamelen van online bestellingen.”

Een kwart van de winkelruimte wordt gebruikt voor orders picken.

Door de uitbraak van het coronavirus is de belangstelling voor online boodschappen doen toegenomen, van 7 procent van de totale markt naar meer dan 13 procent. In Engeland ligt dat aandeel bij grote spelers als Tesco en J Sainsbury nog veel hoger.

Retailers doen online fulfilment nu in de winkels

“Zo’n tien jaar terug ging men ervan uit dat het online model vanuit gecentraliseerde hubs geregeld zou worden. Maar de manier van denken is veranderd en nu stoppen retailers hun fulfilment in hun winkels.” Daarvoor heb je als supermarktketen wel een grote winkel nodig met brede gangen die het volledige assortiment kunnen bevatten. Ook moet er een vergunning zijn zodat vrachtwagens 24 uur per dag af en aan kunnen rijden. De grote supermarktgebouwen hebben dat.

In Engeland zijn het veelal pensioenfondsen die investeren in dergelijke gebouwen, maar zij worden nu vergezeld door gespecialiseerde beleggers zoals Supermarket Reit, Realty Incom, London Metric en BlackRock. Het aanbod is weliswaar beperkt, want veel bestaande eigenaren willen geen afstand doen van hun activa die zorgen voor een stabiel, inflatie gekoppeld inkomen.

Tesco: eerst stopte het met bouwen, nu koopt het grond

Om te zien hoe erg de markt van supermarkt-vastgoed is veranderd, hoef je alleen maar te kijken naar Tesco. De Britse supermarktketen stopte in 2012 met de ontwikkeling van grote winkels en zei drie jaar later dat het niet zou bouwen op de 49 stukken grond die het had gekocht.

Nu koopt Tesco de superstores die het eerder had gehuurd. Vorig jaar gaf het 172 miljoen pond uit aan het verwerven van het eigendom en nu bezit het meer dan de helft van de winkelruimte die het benut in het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten