Knab Crowdfunding realiseert 100e lening

Knab Crowdfunding realiseert 100e lening

Knab Crowdfunding heeft zo’n tweeënhalf jaar na de lancering weer een mijlpaal te vieren. Recent is namelijk de honderdste bedrijfslening gefinancierd via het crowdfundingplatform van de online-only bank. In totaal is op deze manier nu al bijna 20 miljoen euro geïnvesteerd in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf.

Dat nieuws werd vandaag bekendgemaakt door het crowdfundplatform, waar ruim vijfduizend investeerders actief zijn. Sinds de start van Knab Crowdfunding zijn er nu dus 100 leningaanvragen succesvol volgeschreven. En alle leningaanvragen die op het platform zijn geplaatst zijn binnen de aangegeven inschrijfperiode volgeschreven door de investeerders.

Investeerder leent gemiddeld 833 euro over 9 investeringen

Het gemiddelde bedrag van alle leningen die via Knab Crowdfunding zijn verstrekt, ligt momenteel op bijna 177.000 euro. De grootste lening bedraagt er een van 550.000 euro, terwijl een investeerder via Knab Crowdfunding gemiddeld 833 euro investeert. En een individuele actieve investeerder doet gemiddeld bijna negen investeringen.

Knas was eerste bank met crowdfundplatform

In 2016 was Knab de eerste bank die een crowdfundplatform lanceerde. “Wereldwijd kelderden de spaarrentes en tegelijkertijd werd het voor mkb’ers steeds moeilijker om een traditionele lening te krijgen via de bank”, zo schetst Remko Jansen de situatie van toen. “We zagen Knab Crowdfunding als de ideale oplossing voor beide problemen; de klanten van Knab krijgen mogelijk een beter rendement over hun geld in ruil voor de financiering van ondernemer.”

Jansen durft het nog niet aan om de het gemiddeld crowdfunding-rendement te vergelijken met sparen. “Crowdfunding van bedrijfsleningen is nog steeds relatief nieuw en brengt natuurlijk ook risico’s met zich mee, je kunt je inleg immers kwijtraken. Het is daardoor nog lastig om nu iets definitiefs te zeggen over de behaalde rendementen”, zo stelt hij.

‘Lijkt erop dat crowdfunding meer oplevert dan sparen’

“De looptijd van de meeste leningen is immers nog niet voorbij. Op onze statistiekenpagina houden we het gemiddelde netto rendement van de totale leningportefeuille wel continu bij. Op basis daarvan lijkt het een veilige conclusie dat investeren via crowdfunding je op dit moment meer oplevert dan sparen.”

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten