Lender & Spender faciliteert 50 miljoen aan financiering

Lender & Spender faciliteert 50 miljoen aan financiering

Na een spannend coronajaar zit Lender & Spender weer in de lift. Het peer-to-peer platform faciliteert inmiddels zo’n vier miljoen euro per maand en bereikte onlangs de mijlpaal van vijftig miljoen euro aan verstrekte leningen. “We kunnen nu starten met een focus op groei”, stelt medeoprichter Robert Leclercq.

Het afgelopen jaar stond voor Lender & Spender in het teken van het op peil houden van het volume. Dit werd het platform niet makkelijk gemaakt. Naast de impact van corona – waardoor de vraag vanuit de markt ongeveer was gehalveerd – werden ook de leennormen voor consumenten aangescherpt. “Hierdoor kunnen we zo’n vijftien tot twintig procent minder aanvragen accepteren.”

‘We willen een grote investeerder aan boord halen’

Inmiddels is de markt aardig gestabiliseerd, waardoor Lender & Spender weer kan focussen op groei. Twee jaar geleden verstrekte het platform maandelijks ongeveer een miljoen euro, inmiddels is het volume verviervoudigd. “Als we de huidige groei vasthouden, zitten we eind dit jaar op vijf miljoen euro per maand. Dit willen we volgend jaar uitbouwen naar een stijging van tien miljoen per maand.”

We willen doorgroeien naar een volumestijging van tien miljoen per maand.

Om de groei te kunnen ondersteunen, is Lender & Spender – net als begin vorig jaar – op zoek naar een institutionele investeerder. Vorige keer haalde het platform twintig miljoen euro op, nu mikt het bedrijf op een minimale financiering van vijftig tot 75 miljoen euro. “Dit kan een eenmalige investering zijn, maar we kijken ook naar constructies waarbij we afspraken maken voor een aantal jaren.”

‘We groeien met dertig investeerders per week’

De financiering wil Robert onder meer gebruiken om het leenbedrag te verhogen van 25.000 naar 50.000 euro. Hoewel het platform niets te klagen heeft over (de toename van) het aantal investeerders, zijn er weinig mensen die écht grote bedragen neerleggen. “We hebben mensen die meerdere tonnen investeren, maar het gros houdt het bij een inleg van 5.000 tot 10.000 euro.”

Een investering van een institutionele partij is hierdoor dus essentieel om de plannen waar te maken. Toch groeit de inleg van particuliere investeerders ook lekker door. Waar Lender & Spender twee jaar geleden iets meer dan duizend investeerders aan zich had verbonden, zijn dit er nu ruim 3500. “Wekelijks stappen ongeveer dertig nieuwe investeerders in.”

‘Geen enkel vergelijkbaar initiatief kreeg tractie’

Dat er voldoende investeerders zijn die behoefte hebben aan een platform waarbij ze door te investeren in consumentenleningen met weinig moeite een rendement krijgen, is ook andere partijen niet ontgaan. Robert vertelt dat hij de afgelopen jaren minstens tien initiatieven voorbij zag komen. “Geen één heeft tot nu toe tractie gekregen.”

Volume is een must om het te redden.

Het grootste struikelblok zit volgens hem niet alleen in de strenge AFM-vergunning, maar ook in de tijd die het kost om schaalvoordelen te krijgen. Om de groep geldnemers te vergroten, biedt Lender & Spender nu ook goederenkrediet aan, waarvoor het samenwerkt met zo’n vijfentwintig bedrijven. “Wij betalen de factuur namens hun klant. Dit gaat veelal om de aanschaf van zonnepanelen of een kleine verbouwing.”

‘Volgend jaar eerste stappen in het buitenland’

Lender & Spender gaf al eerder aan de mogelijkheden in België en Duitsland te onderzoeken. Nu de rust in de thuismarkt is teruggekeerd en de groei er weer inzit, krijgt het buitenlandavontuur weer meer prioriteit. “We zijn van plan om volgend jaar de eerste concrete stappen te zetten om ons peer-to-peer platform buiten Nederland uit te rollen.”

Linda

Linda

Linda werkt sinds 2015 bij Zietuwel, het bedrijf achter investeerders.nl. Hier houdt ze zich hoofdzakelijk bezig met interviews, events en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Linda

Gerelateerde berichten