menu

Maven 11: ‘Elke bedrijfsinvestering rendeert nu beter dan bitcoin’

Maven 11 is een investeringsfonds dat zich volledig richt op blockchain-technologie, en dan met name op bedrijven die hierop ontwikkelen. Investeerders.nl vroeg Joost van der Plas, een van de oprichters, of dit hét moment is om in te stappen.

De eerste blockchains zijn nu enkele jaren oud en hebben vooral veel bekendheid gekregen vanwege het ontstaan van de bitcoin. Door mensen die er vroeg bij waren, zijn er enorme winsten gemaakt. Maar ook veel mensen verloren er geld door. De hype lijkt voorbij, net als een deel van de interesse voor de technologie achter deze online valuta. Tenminste, bij het grote publiek.

‘Echte oplossingen worden nu gebouwd’

Bij veel mensen die zich in de blockchain-technologie hebben verdiept, is er hier en daar wel een lampje gaan branden. Want los van de bitcoin kan de techniek erachter soms problemen, die met de huidige technologie enorm lastig lijken, opeens wel oplossen.

Echte toepassingen van zo’n geautomatiseerd digitaal grootboeksysteem, zoals je blockchains kunt samenvatten, zijn volgens Joost slechts een kwestie van tijd. Hij vertelt dat IBM, Google, Samsung en vrijwel alle andere echt grote technologiebedrijven momenteel bezig zijn met blockchainachtige oplossingen. “Het grote publiek zal die niet allemaal op die manier herkennen, maar dat de technologie over enkele jaren actief wordt gebruikt is een gegeven.”

‘Grootste nieuwe technologische ontwikkeling sinds het internet’

Joost ziet de blockchain als de grootste nieuwe technologische ontwikkeling. “Andere toepassingen breiden technologie uit of verbeteren die, maar de blockchain biedt echt kansen voor compleet nieuwe toepassingen.” Zijn verwachting is dan ook dat de impact enorm gaat zijn en dat nu investeren dus een enorm rendement zou kunnen opleveren.

Hoe groot dat is, is natuurlijk niet te voorspellen. Al ziet Joost al wel de eerste signalen. “Kijk dan inderdaad naar de bitcoin, die is institutionalised. Hiermee bedoel ik dat de investeerders allang niet meer bestaan uit willekeurige goudzoekers, maar vooral uit grote instanties met enorm veel geld die investeren voor de lange termijn.”

‘Bitcoin was de eerste, andere toepassingen zullen volgen’

Joost ziet bitcoin dus ook niet zomaar verdwijnen maar is vooral overtuigd dat er meer toepassingen zullen volgen. “Blockchain is niet voor alles een oplossing en voor sommige sectoren is het nog veel te vroeg maar wij zien veel initiatieven die nu al direct toepasbaar zijn, bijvoorbeeld in de financiële sector. Dat is dan ook een domein waar wij veel in investeren en waarvoor we Maven 11 hebben opgericht.”

“Ik ben overtuigd geraakt van deze technologie en de nieuwe bedrijven, producten en ontwikkelingen die dit met zich meebrengt.” Vooraf hebben de heren in het marktonderzoek meegenomen dat de markt zeker nog gaat vertachtigvoudigen in tien jaar, dus in 2025 moet dat realiteit zijn. “Dit ligt redelijk op schema. De bitcoinkoers is sinds 2015 natuurlijk geëxplodeerd, maar er gaan er nog veel volgen.”

‘Via Maven11 deel je direct mee in resultaat van het portfolio’

Het fonds bestaat nu enkele jaren en via Maven11 kunnen investeerders – momenteel zijn het er enkele tientallen die elk minimaal 100.000 euro inleggen – direct meeprofiteren van het opgebouwde portfolio. Je kunt het ook zelf samenstellen, maar je hebt dan veel kennis nodig van de verschillende systemen. Want niet alleen het kopen gaat anders, ook het opslaan daarvan. En waardepapieren van bedrijven zijn misschien vergelijkbaar met aandelen, er zijn toch grote verschillen.

Via Maven11 heb je hier geen omkijken naar. Ongeveer dertig procent van het portfolio bestaat uit tokens, die meestal makkelijker te verhandelen zijn dan aandelen. “Wij hebben onze eerste investering in een bedrijf in 2017 gedaan, maar inmiddels ook al meerdere keren verkocht”, geeft Joost aan. “Als deze te snel in waarde stijgen dan pakken we vast wat winst. Mede om ons portfolio in evenwicht te houden.”

‘Investeren alleen in serieuze bedrijven’

Bij blockchainbedrijven denken mensen al snel aan studentbedrijven, maar Maven 11 kijkt alleen naar ondernemers met een sterk trackrecord en duidelijke visie en missie. “Denk aan ondernemers die al jarenlang ondernemen in een bestaande markt, en dankzij de blockchaintechnologie daarin opeens iets unieks kunnen creëren.”

Maven 11 biedt venture capital aan snelgroeiende startups, dus er is zeker een risico. Maar de markt is volgens Joost enorm snel volwassen geworden en zijn er steeds meer serieuze bedrijven bezig met blockchain. “Een van onze laatste investeringen heeft al zo’n veertig mensen in dienst.”

Door zich puur op dat segment te richten, moet er veel tijd worden gestoken in een enorme due diligence. Al is het vooral de manier van selecteren en het netwerk waarmee Joost denkt dat Maven 11 zich kan onderscheiden. “Wij zoeken wereldwijd naar de betere bedrijven.”

‘Onze werkwijze is uniek in Nederland, misschien wel in Europa’

Je kunt ze soms vinden via grote beurzen als Devcon, maar zelfs dan is het lastig om te selecteren, denkt Joost. “Plus, ze moeten dan ook nog met jou willen werken. We begrijpen ze, hebben nu al een goede naam, een sterk netwerk en al flink wat due diligence-kennis van deze markt. We zijn hiermee waarschijnlijk uniek in Nederland, en ik denk dat we zelfs in Europa voorop lopen.”

Het fonds maakt hierdoor natuurlijk wel kosten. “We rekenen één procent aansluitkosten, twee procent jaarlijkse kosten, en een winstfee van twintig procent. Deze vergoeding is gebruikelijk voor een structuur zoals de onze.” Gelukkig vertaalt het zich – tot nu toe – ook in terug in een stevig rendement. “Elk van de acht bedrijven heeft afgelopen jaar een beter rendement dan de bitcoin, wat natuurlijk een mooie benchmark is in onze branche.”

Reacties