Corum Investments

Return on investment (ROI)

Return on investment, vaak ook afgekort als ROI, is een begrip waar vooral investeerders om zullen vragen als je in gesprek met ze gaat. Maar wat houdt dit nou eigenlijk in? Waar bestaat het uit, hoe kun je de ROI berekenen je het en wat verwachten investeerders precies? Eigenschappen, voordelen en nadelen van deze berekening van het investeringsrendement.

Inhoud:

Wat is return on investment?

wat is ROI?
Wat is mijn ROI?

Return on investment, vaak afgekort als ROI, betekent letterlijk ‘rendement op investeringen’ en dat zegt eigenlijk precies waar het op staat. Men wil weten wat een investering oplevert.

In je eigen bedrijf is de Return on Investment je winst of verlies in verhouding tot je eigen vermogen of tot een bepaalde investering.

ROI berekenen

Als men vraagt om je ROI dan wil men dus weten wat het rendement is op (eerdere) investeringen. Levert de investering een verlies op, dan is de ROI een negatief getal; levert de investering winst op, dan is de ROI een positief getal.

Return on investment (ROI) = (Verwachte) opbrengst /  Investering (kosten) × 100%

Voordeel van ROI

Het voordeel van het berekenen van de ROI is dat in een oogopslag is te zien of een investering het overwegen waard is of niet. Investeerders trekken liever niet aan een dood paard, dus ze zullen in 99 van de 100 gevallen geen geld investeren als de ROI van een project, product of dienst een negatief getal is. Ook zal een investeerder de ROI van jouw onderneming snel vergelijken met andere potentiële investeringsprojecten.

Nadeel van ROI

Een groot nadeel van ROI is dat er in het getal helemaal geen rekening wordt gehouden met het risico dat een dergelijke investering met zich mee kan brengen. De risico’s van de bedrijfscijfers worden met andere kengetallen berekend, zoals liquiditeit en solvabiliteit. Met die kengetallen kun je berekenen of de investering werkelijk zal worden terugbetaald. Ook moet je, zowel de ondernemer als investeerder, natuurlijk rekening houden met allerlei andere factoren, zoals de terugverdientijd en de bedrijfssituatie.

Toon een voorbeeld van een terugverdientijd

Terugverdientijd berekenen

Als je in gesprek bent met een investeerder en het blijkt dat de gewenste investering hoog is dan doe je er goed aan om een terugverdientijd voor te berekenen. Als iemand bijvoorbeeld 100.000 euro in jouw bedrijf investeert en jouw bedrijf is maximaal 3x dat bedrag waard, lijkt de investering erg groot. Maar als je een voorbeeld toont waarbij de maandelijkse omzet met de genoemde investering 5000 euro stijgt, dan is de terugverdientijd (ROI) (100.000/5.000) twintig maanden. Oftewel, jij hebt na nog geen twee jaar tijd z’n investering terugverdiend. Dan klinkt de investering kleiner. Investeerders rekenen voor zichzelf vrijwel altijd een terugverdientijd uit. Een voorbeeldberekening kan hem daarbij helpen.

Ideale return on investment

ideale roi
Ideale ROI berekenen

Wat nou een goede ROI is verschilt per bedrijfstak of de fase waarin een bedrijf zich bevindt. Zo verwachten investeerders bij een nieuwe onderneming een gemiddelde ROI verwachten van tussen de 15 en 20 procent. Bij langzaam groeiende bedrijven zal de ROI lager liggen. Daarnaast verschilt het per investeerder. Zo zal een oom of tante die een neefje helpt met wat durfkapitaal zodat die een eigen bedrijf kan beginnen, dat vooral doen omdat de gunfactor hoog is. Het rendement is dan minder belangrijk. Bij crowdfunding is het een beetje fifty-fifty. Het ligt hier enorm aan het platform en type project. Soms is het rendement doorslaggevend, maar net zo vaak gaat het om de gunfactor.

Ga jij daarentegen een anonieme lening aan om je werkkapitaal te verbeteren of klop je bij een grote investeringsmaatschappij aan omdat je een grote stap wilt maken met een al bestaand bedrijf, dan speelt de gunfactor heus nog wel een rol maar moeten de papieren en het rendement toch echt 100% op orde zijn willen ze zaken met je doen.

Misschien kun je in gesprekken met andere ondernemers die ongeveer in hetzelfde schuitje als jij zitten uitvogelen wat voor ROI’s hun investeerders verwachtten.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over de return on investment zijn:

Wat is return on investment?

Return on investment, vaak afgekort als ROI, is de berekening van het rendement op een investering. Investeerders of iemand die een bedrijfsovername doet berekent zo wat de terugverdientijd is indien hij besluit om geld te investeren.

Hoe bereken je de ROI?

Om de ROI te kunnen berekenen dien je zowel de totale kosten (investering) als opbrengst (resultaat) te weten. Vervolgens deel je de (verwachte) opbrengst door de investering (kosten), × 100%. Het eindpercentage is je ROI.

Wat is een goede ROI?

De ROI is alleen een percentage maar zegt nog niets over het risico. Zo zijn investeerders die hun geld investeren eerder tevreden met een lage ROI als er zekerheden zijn zoals vastgoed. Zijn er geen zekerheden? Bij beleggen wordt vaak gerekend met een ROI tussen de 5-7%. Business angels die investeren in nieuwe startups zullen eerder richting de 15-20% verwachten.