Geldvoorelkaar

Slechts één vrouw in Belgische top 50 business angels

Slechts één vrouw in Belgische top 50 business angels

In de top 50 van meest actieve business angels die investeren in Belgische techstartups en -scaleups prijkt maar één vrouw. Biotechinvesteerder Annie Vereecken van Opdorp Finance staat op de zestiende plek, te midden van 49 welvarende mannen.

De lijst is opgesteld door Omar Mohout, hoogleraar Ondernemerschap aan de Universiteit Antwerpen. Hij tweette vorige week een lijst met de top 50 van meest actieve business angels die investeren in Belgische techstartups en -scaleups. Daarbij tekende hij op: “Je kan je maar beter verbinden aan hen, niet alleen voor het geld, maar voor hun unieke opschaal-ervaring.”

‘Slechts één vrouw?’

Vrijwel direct daarna stelde een oplettende Twitteraar de retorische vraag “Slechts één vrouw?”. Een blik op de lijst liet inderdaad zien dat het wel erg matig is gesteld met de aanwezigheid van vrouwen in deze top 50.

De top 50 meest actieve business angels in België volgens Omar Mohout
De top 50 meest actieve business angels in België, volgens Omar Mohout.

In de top 50 staan echt alleen business angels, dus geen durfkapitaalfondsen of andere instanties met geld. Het gaat puur om private personen die een deel van hun vermogen in bedrijven investeren.

Top drie van Belgische business angels

Het tweede wat opvalt aan de lijst is dat de volledige top tien bestaat uit mensen die ondernemer waren of dat nog steeds zijn. Op één staat Michel Akkermans, (mede)oprichter van fintechbedrijven Clear2Pay en FICS. Hij wordt gevolgd door Peter Hinssen, oprichter van e-Com, EurASP en Streamcase, en Jürgen Ingels, die samen met de eerder genoemde Akkermans softwarebedrijf Clear2Pay oprichtte en het in 2014 voor 375 miljoen euro verkocht.

Gerelateerde berichten