Investeerders.nl
menu
Corum Investments

Startup-investeringen gestegen ondanks corona

Startup-investeringen gestegen ondanks corona

In de eerste helft van dit jaar zijn er meer investeringen in Nederlandse startups gedaan dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook het totale investeringsbedrag is toegenomen. En dat terwijl de eerste helft van dit jaar in het teken stond van het coronavirus.

Investeerders hebben gedurende de eerste zes maanden van dit jaar 134 investeringen gedaan in Nederlandse startups. Ter vergelijking: een jaar eerder ging het om drie investeringen minder. Ook het totale bedrag dat in de startups werd gestoken is toegenomen: van 392 miljoen euro vorig jaar naar 460 miljoen euro nu.

Geen grote gevolgen

Volgens Golden Egg Check, dat de cijfers analyseerde, lijken de impact van het coronavirus Covid-19 en de intelligente lockdown hierdoor geen grote gevolgen te hebben voor de Nederlandse startup-sector.

Het coronavirus heeft geen grote gevolgen voor de Nederlandse startup-sector.

Golden Egg Check heeft het niet voor niets over ‘lijken’, want het virus heeft namelijk wel degelijk effect gehad op de investeringen. In maart en april, toen er een slimme lockdown was in Nederland, werd er namelijk zo’n 60 procent minder kapitaal geïnvesteerd.

Venture capital-investeringen in Nederland in het eerste halfjaar

Dipje alweer rechtgetrokken

Volgens medeoprichter Gilles Meijer is dat dipje alweer rechtgetrokken. “De eerste reflex van veel investeerders was om even een pas op de plaats te maken en prioriteit te geven aan hun portfoliobedrijven. In mei zag je alweer dat het aantal bekendgemaakte deals weer op peil lag. Sterker nog, in mei is bijna twee keer zoveel kapitaal geïnvesteerd als in mei 2019.”

Vorig jaar was mooi recordjaar

Vorig jaar was een mooi recordjaar voor Nederlandse startups. Zij haalden gezamenlijk 1,4 miljard euro aan venture capital op. De verwachting voor dít jaar was dan ook dat er een nieuw record verbroken zou worden. “Maar we hadden verwacht dat het aantal investeringen door corona iets lager zou liggen dan vorig jaar, omdat het nu bijvoorbeeld lastiger voor startups en investeerders is om elkaar te ontmoeten”, zo zegt Meijer. “Maar dat blijkt dus niet zo te zijn.”

We hadden verwacht dat het aantal investeringen door corona iets lager zou liggen dan vorig jaar.

Gemiddeld investeringsbedrag: 3,4 miljoen euro

Het gemiddelde investeringsbedrag is in een jaar tijd ook toegenomen, met zo’n 15 procent naar 3,4 miljoen euro. Dit komt niet doordat de financieringsrondes groter zijn geworden, maar wel doordat er nu meer grotere rondes zijn. Zo is het aantal Series A-rondes gedaald, maar het aantal Series B- en Series C-rondes gegroeid. Meijer: “Dat betekent dat meer startups volwassen worden en dat is een goed teken voor het Nederlandse startup-ecosysteem als geheel.”

Meer startups worden volwassen.

Reacties