menu
Lendahand

Venture capital-investeringen gedaald

Amerikaanse venture capital-investeerders hebben afgelopen kwartaal minder geld gestopt in startups dan een jaar geleden. Investeringen in startups bedragen in de periode januari-maart van dit jaar 5,8 miljard dollar. Gezien de 7,1 miljard dollar die vorig jaar in startups werd geïnvesteerd is dat dus een fikse daling van negentien procent.

In het eerste kwartaal dit jaar waren er in Amerika 758 investeringsdeals op basis van venture capital gesloten, vorig jaar waren dat er in dezelfde periode nog 889. Bedrijven waarin geïnvesteerd werd zaten vooral in de internetsector, energiebranche of de sector van medische hulpmiddelen en bevonden zich voornamelijk in de latere fases van ontwikkeling. Dit blijkt uit onderzoek van PricewaterhouseCoopers en de Nationale Venture Capital Association.

SquareTrade, een leverancier van uitgebreide garantiediensten voor elektronica, heeft de eer de grootste investeringsdeal te hebben gesloten afgelopen kwartaal. In het bedrijf werd voor 238 miljoen dollar geïnvesteerd. Sapphire Energy, dat algenolie ontwikkelt, kreeg 139 miljoen dollar aan ‘early-stage funding’ en Fisker Automotive, fabrikant van elektronische auto’s, moest het doen met 130 miljoen dollar aan investeringen in een latere fase van ontwikkeling.

Die fase was ook de enige van alle fases (seed stage, early stage, expansion stage en later stage) die een stijging in de waarde van investeringen kent. De investeringen stegen met elf procent en maken voor veertig procent deel uit van alle dollars die in het eerste kwartaal aan investeringen werden uitgegeven.

‘Venture capital-investeerders komen wel terug’
“Venture capital-investeerders zijn terughoudend gebleven tijdens het eerste kwartaal na een glansloos vierde kwartaal op de beurs, wat ook wel blijkt uit de verschuiving van het investeren in startende bedrijven naar het investeren in bedrijven die zich al in een latere fase bevinden. Maar gezien het feit dat we een verbetering van de beurzen zagen in het eerste kwartaal dit jaar, zien we venture capital-investeerders de komende kwartalen nog wel terugkeren naar het stoppen van hun durfkapitaal in beginnende bedrijven”, aldus Tracy Lefteroff, global managing partner van de venture capital-afdeling van PwC.

“De industrie blijft krimpen en hechter worden, wat zichzelf begint te manifesteren in minder dollars die ook nog eens in minder bedrijven worden geïnvesteerd”, zo zegt Mark Heesen, president van de National Venture Capital Association. Hij voegt daar wel aan toe dat doordat innovatie heel snel door blijft gaan, veel ‘seed stage’-bedrijven waarschijnlijk gefinancierd worden in stealth mode, waarmee er een pijpleiding ontwikkeld wordt die nog niet zichtbaar is voor het publieke oog.”

Reacties