menu
Corum Investments

Amazon koppelt investeerders aan startups

Amazon koppelt investeerders aan startups

Amazon is bezig met een pilot-project waarin het private investeerders in contact brengt met startups. Hiermee wil de techgigant haar relatie met startups verbeteren en tegelijkertijd meer kapitaal in het ecosysteem laten omgaan.

Het project heet Amazon Web Service Pro-Rata Program en is ontworpen om particuliere investeerders te koppelen aan bedrijven die Amazons clouddienst AWS gebruiken en aan venture capital-fondsen wiens portfolio’s zijn gevuld met potentiĆ«le cloud-klanten. Zelf investeert Amazon geen geld via dit programma, zo meldt CNBC.

In een mail die Amazon twee maanden terug verstuurde naar investeerders valt te lezen dat de pilot is bedoeld om family offices en durfinvesteerders met elkaar te verbinden voor specifieke investeringsmogelijkheden uit het AWS-ecosysteem”.

In de email sprak AWS van drie bedrijven en vier investeringsmaatschappijen. Het gaat om vliegtuigfabrikant Boom, mannen-gezondheidsproducent Roman en dataprovider FreightWaves. De venture capitalists zijn Torch Capital, Story Ventures, Shrug Capital en Liquid 2 Ventures.

Startups groeien uit tot grote ondernemingen

Amazon moet het voor haar clouddienst vooral hebben van jonge en veelbelovende bedrijven, die niet alleen innovatie naar het platform brengen, maar uiteindelijk soms ook uitgroeien tot grote ondernemingen. Lyft, Pinterest en Slack zijn hier de bekendste voorbeelden van.

Startups in de cloud krijgen

Het bedrijf van Jeff Bezos is net als concurrenten Microsoft en Google hard bezig om startups naar hun cloudplatform te krijgen. Dit deed het bijvoorbeeld door ze gratis te laten beginnen en ze pas te laten betalen als ze omzet genereren. Ook heeft Amazon het programma AWS Activate, dat samenwerkt met meer dan drieduizend incubators, accelerators, venture capital-huizen en andere groepen.

Amazon zet flink in op AWS

AWS is uitgegroeid tot een miljardenbedrijf dat tal van grote bedrijven en overheidsinstanties in haar klantenkring heeft. De clouddienst vertegenwoordigt een aanzienlijk deel van Amazons jaarlijkse inkomsten.

Reacties