menu
Lendahand
Crowdfunding via platformen: €175 miljoen in 2017

Crowdfunding via platformen: €175 miljoen in 2017

Crowdfunding via platformen zal in ons land naar alle waarschijnlijkheid 175 miljoen euro waard zijn aan het eind van dit jaar. Hiermee laat de crowdfundingmarkt in ons land een groei van ruim 15 procent zien ten opzichte van de situatie een jaar geleden. 

Dit blijkt uit cijfers van Fundwijzer. Die berekende ook dat de procentuele groei wat is afgenomen, want vorig jaar werd er nog een groei van ruim dertig procent (in vergelijking met 2015) bereikt. Vorig jaar werd er voor zo’n 150 miljoen euro aan financiering opgehaald via crowdfunding-platforms.

De grootste bedragen worden duidelijk ook bij de grootste crowdfundingplatformen opgehaald. Tot nu toe was de top tien van crowdfundingplatformen goed voor een totaalbedrag van 119 miljoen euro, wat neerkomt op 65 procent van de ruim 163 miljoen euro die tot nu toe is opgehaald dit jaar. “Met nog ruim een week te gaan en een beperkt aantal platformen dat niet is opgenomen op Fundwijzer, verwachten wij dat de crowdfundingmarkt in 2017 uit komt op € 175 miljoen aan opgehaalde financiering”, zo schrijft de website.

Meeste financiering via Collin Crowdfund

Volgens Fundwijzer is het crowdfundingplatform Collin Crowdfund dat dit jaar – opnieuw – het meeste financiering heeft aangetrokken. Via dit platform werd er tot nu toe ruim 33 miljoen euro opgehaald dit jaar. Dat is een miljoen meer dan vorig jaar, toen wisten ze 32 miljoen op te halen, maar dat is bij lange na niet hetzelfde als hun doelstelling om dit jaar voor 60 miljoen euro aan financiering op te halen voor het mkb in Nederland.

De tweede en derde plek dit jaar gaan voor respectievelijk Geldvoorelkaar en Funding Circle. Geldvoorelkaar wist dit jaar 24 miljoen euro aan financiering op te halen, wat een kleine daling is ten opzichte van vorig jaar, toen 25 miljoen euro werd opgehaald. Funding Circle Nederland was goed voor ruim 10 miljoen euro aan verstrekte financiering. Dat is een mooie groei, als je in ogenschouw neemt dat via dit platform vorig jaar zo’n 5 miljoen euro aan financiering werd verstrekt.

Reacties