menu

‘Geldvoorelkaar groeit als nooit tevoren’

‘Geldvoorelkaar groeit als nooit tevoren’

Het gaat lekker bij Geldvoorelkaar. Als marktleider heeft het recent een nieuwe koers ingezet die goed lijkt uit te pakken. Het heeft haar interne zaken op orde en behoort weer bij de snelste groeiers. “De vernieuwingen slaan aan”, aldus algemeen directeur Edwin Adams.

Geldvoorelkaar is opgericht in 2010 en is sindsdien een van de marktleiders. Het was de eerste met de mijlpaal van 100 miljoen euro, de eerste met een AFM-vergunning en naast dat het zichzelf qua volume marktleider mag noemen, is het misschien ook wel het meest bekende crowdfundingplatform van ons land.

Marktleider blijft innoveren

Mede omdat het er vroeg bij was, heeft Geldvoorelkaar veel ervaring kunnen opdoen. Het is het voorkeursplatform van veel adviseurs en het heeft veel verschillende type leningen in haar aanbod. Maar daar waar pioniers vaak snel de rem van de voorsprong meemaken, weet Geldvoorelkaar ook nog altijd haar innovatieve rol in de markt te vervullen.

Zo kwam het platform als een van de eersten met een speciale leenvariant voor vastgoed. Dat dit een succes is gebleken kun je bijna een understatement noemen. Natuurlijk spelen ook andere platformen een rol, want vastgoed is voor crowdfunding één van de belangrijkste redenen voor financieringsaanvragen geworden. Maar bij Geldvoorelkaar was vastgoed in 2018 zelfs goed voor 42 procent van alle financieringen.

‘Duurzame vastgoed krijgt korting’

Recent is dit aanbod uitgebreid met een Duurzame Vastgoedlening. Deze is gericht op het financieren van verduurzaming van vastgoed. Naast wat andere kenmerken bevat deze ook een korting van tien procent op projecten die een energielabel A of beter hebben.

Investeerders.nl ziet daarin wel de link dat dit vastgoed waarschijnlijk makkelijker te herfinancieren is na de looptijd. Volgens Edwin Adams, algemeen directeur en een van de oprichters van Geldvoorelkaar, speelt dat mee maar is dat zeker niet de hoofdreden. “Die korting die we geven komt voornamelijk uit onze eigen marge, omdat we zelf graag ons steentje willen bijdragen aan een meer duurzame markt.”

‘Vernieuwingen slaan goed aan in de markt’

Met de vastgoedlening was Geldvoorelkaar er op tijd bij, maar of de Duurzame Vastgoedlening dezelfde impact gaat hebben, daar is Edwin lang niet zeker van. “Dat hoeft niet, achter de schermen lopen er ook voldoende andere vernieuwingen. Geldvoorelkaar is weer op volle snelheid en dat zal voorlopig niet veranderen”, is Edwin stellig.

Een van de veranderingen achter de schermen is het feit dat het platform haar techniek whitelabel ter beschikking stelt. “Dat slaat zeker aan. Zo’n 11 procent van het totaal aan geïnvesteerd vermogen via ons platform komt daar al uit voort.”

‘Dit jaar door de 200 miljoen’

Eerder gaf het platform al aan dat het team weer vol op de groei kon worden gezet en dat intern alles weer op orde is. De groeicijfers voegen nu daad bij het woord. De eerste helft van 2019 was de groei 158 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Daarmee groeit het bijna net zo snel als in haar beginjaren en fors sneller dan het gemiddelde van de markt.

Het totale investeringsbedrag op voortschrijdende basis van 12 maanden.
Het totale investeringsbedrag op voortschrijdende basis van 12 maanden.

In 2019 groeit het zelfs harder dan ooit tevoren en volgens de algemeen directeur is dat dus geen toevallige piek. “Dit jaar zullen we de 200 miljoen euro overstijgen met ruim tweeduizend projecten. Het mooie is dat niet alleen de groei, maar ook de netto-rendementen van onze investeerders, conform AFM-methodiek, ten opzichte van de concurrentie met vergelijkbare portefeuilles een stuk beter zijn.”

Tags

Reacties