Golden Egg Check Capital start eigen durfkapitaalfonds met €500.000

Golden Egg Check Capital start eigen durfkapitaalfonds met €500.000

Vandaag lanceert het kleinste venture capital-fonds voor techbedrijven: Golden Egg Check Capital. Het wil zo’n 500.000 euro uitgeven voor het eind van dit jaar. “We willen ons niet actief met startups bemoeien”, aldus oprichter en startupexpert Thomas Mensink.

€500.000 voor startups

Het durfkapitaalfonds Golden Egg Check Capital heeft 500.000 euro opgehaald. Dit volledige bedrag gaat het fonds dit jaar nog uitgeven. Dit doet het door nooit de lead in een ronde te nemen. “We investeren kleine tickets, tot 50.000 euro, in een ronde met goede angels en venture capital-fondsen.”

‘Wij zijn hands-off’

Het merendeel van de fondsen blijft na een investering betrokken bij de startup. Mensink heeft een andere visie. “In tegenstelling tot veel investeerders zijn wij hands-off. We willen oprichters niet in de weg zitten.”

‘We willen goede oprichters niet in de weg zitten.’

Startups die meer ondersteuning nodig hebben, ontvangen dit van de andere investeerders uit de rondes. Naar eigen zeggen is de opzet van Golden Egg Check Capital uniek. Als bemiddelaar in de techsector bracht Mensink al startups en investeerders bij elkaar. Nu stapt hij zelf ook in als investeerder.

Portfolio met 50 tot 100 bedrijven

Door de kleine tickets is het fonds in staat een groot portfolio op te zetten. “We mikken uiteindelijk op rond de 50 à 75 tot 100 bedrijven.” Het fonds heeft tot nu toe al in 3 bedrijven geïnvesteerd. Er staan nog zo’n 7 bedrijven op de planning.

Gunstige timing

Vorig jaar haalden Nederlandse startups nog een totaal aan 5.3 miljard euro op. Toch bleek vorige maand nog dat er een bekoeld investeringsklimaat heerst, waar startups mee moeten kampen. Naar eigen zeggen is de timing van Golden Egg Check Capital gunstig.

‘Veel bedrijven willen hun investeringsronde nog vergroten, daar springen wij op in.’

“Veel bedrijven die bijvoorbeeld eerder dit jaar een ronde hebben opgehaald willen hun runway verlengen en hun ronde dus nog vergroten. Wij springen hierop in en brengen hen in contact met bijvoorbeeld extra angels. Zelf kunnen we ook een ticket meedoen.”

Pleuni

Pleuni

Pleuni Jacobs werkt sinds eind 2019 voor Investeerders.nl, waar ze zich vooral bezighoudt met nieuws- en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten