Harrie Vollaard: ‘ik ben super alert op fintechs’

Harrie Vollaard: ‘ik ben super alert op fintechs’

Via een eigen investeringsmaatschappij, Rabo Frontier Ventures, investeert de Rabobank in kansrijke startups in de fintech- en agritech-industrie. In de podcast ‘Leaders in Finance’ vertelt fondsdirecteur Harrie Vollaard over hoe de bank investeert, of het bang is voor nieuwe fintechs in de bankensector en of het liever in Series A- of Series B-bedrijven investeert.

Het techfonds Rabo Frontier Ventures startte in 2017 met een inhoud van 70 miljoen euro. In totaal werd er al voor zo’n 150 miljoen euro aan kapitaal in interessante bedrijven gestopt. Dit zijn voornamelijk bedrijven actief in de zogeheten fintech- en agritech-industrie.

Harrie Vollaard is nu zo’n drie jaar de managing director van de investeringsmaatschappij en hij sprak met Jeroen Broekema in diens podcast ‘Leaders in Finance‘. Daarin vertelde hij onder meer hoe het fonds opereert ten opzichte van de welbekende bank.

‘We zijn een strategisch investeringsfonds’

“We zijn een strategisch investeringsfonds. Dus we doen investeringen waarvan wij denken dat ze relevant zijn voor de toekomst van de bank, die ook iets te maken hebben met de toekomst van ons financiële stelsel. Maar het is wel een langetermijnspel, dus we kijken naar vijf tot tien jaar”, zo legt hij uit. “Wij kijken naar marktontwikkelingen waarvan we denken ‘dit is (potentieel) erg relevant voor de klanten van de bank. Er zit mogelijkerwijs ook een nieuw verdienmodel in. Laten we daar dan een positie in nemen en kijken hoe zich dat verder ontwikkelt’.”

Het is een spel van de lange termijn.

Investering is tweerichtingsverkeer

Vervolgens gebeurt er iets wat Harrie zelf tweerichtingsverkeer noemt. “Enerzijds willen we er natuurlijk van leren. Het gaat vaak over nieuwe verdienmodellen en businessmodel-innovatie. Dat zijn lessen die we vanuit zo’n bedrijven naar binnen halen. Anderzijds is de Rabobank natuurlijk een enorm grote organisatie met veel assets waar een bedrijf goed gebruik van kan maken. Denk aan een distributiekanaal of kennis uit ons netwerk.”

Harrie erkent dat Rabo Frontier Ventures anders opereert dan een gemiddeld venture-capitalfonds. Bij die laatste gaat het echt alleen maar over economisch rendement. Als corporate venture-arm is Rabo Frontier Ventures direct gelieerd aan de Rabobank.

Rabo zou makkelijk miljoenen meer kunnen investeren

Op de vraag van Jeroen of hij de 150 miljoen euro die tot nu toe is geïnvesteerd door Rabo Frontier Ventures veel vindt, of dat hij makkelijk nog honderden miljoenen kan wegzetten, antwoordt Harrie het laatste. Hij is van mening dat de fondsinvesteringen die ze hebben gedaan hen een heel goede uitgangspositie hebben gegeven om echt goed toegang te krijgen tot met name interessante fintechs.

De fintech-sector is echt supervolwassen geworden.

Hij vervolgt: “Ik zie op zich geen moeite om het geld weg te zetten. Dat heeft ook alles te maken met het feit dat de fintech-sector ook echt een supervolwassen sector is geworden. Er is een enorme bedrijvigheid en een enorme hoeveelheid kapitaal. Alleen al in Nederland heb je zo’n 400 tot 500 fintech-bedrijven, dus er is ook heel veel aanbod. In de agri-sector vind ik dat heel anders.

Agritech loopt achter op fintech

Die laatste sector loopt volgens hem nog achter op fintech. “Daar zie je dan ook dat onze strategie anders is. Met fintech maken we ook veel meer keuzes rondom in welke geografieën we willen investeren. Dus met name Europa en de VS. Agri is eigenlijk wereldwijd, dan kijken we wereldwijd naar deals. Als je kijkt naar de ventures, dan zie je dat ze vaak ook minder ver ontwikkeld zijn, dus dat ze in een jongere levensfase zijn maar ook vaak moeite hebben om echt een goede performance te laten zien.”

Over de levensfase van bedrijven gesproken: Harrie zegt dat het zijn ervaring is dat het relevant is om in een wat later stadium in te stappen. “Een stadium waarin je als bedrijf gewoon echt een product /market fit hebt, je gewoon tractie kan laten zien en je je producten ook kan uitrollen naar andere landen toe.”

In fintech vooral focus op Series B

Samenwerken met startups in een heel pril stadium kan weliswaar interessant zijn om een idee te valideren, schalen met zo’n bedrijf is bijvoorbeeld een heel stuk lastiger. In de fintech-wereld richt Rabo Frontier Ventures zich dan ook met name op Series B-bedrijven. In de agriwereld willen ze echter wel wat eerder instappen en richten ze zich op Series A. “Maar we zijn absoluut terughoudend ten opzichte van seed-investeringen. “Daar vindt nog zoveel handen vasthouden plaats om zo’n bedrijve in de goede banen te leiden. Dat kost te veel energie.”

We zijn terughouden met seed-investeringen.

Bang voor fintechs in de bankenwereld?

Verderop in het gesprek komt Harrie ook even terug op de fintechs die momenteel actief zijn in de bankenwereld waarin de Rabobank opereert. Hij refereert daarbij naar de boeken die Clayton Christensen schreef over ontwrichtende innovaties. Hij schrijft daarin hoe bestaande industrieën ondergraven worden door startups. Harrie: “De grote vraag is natuurlijk altijd ‘Gaat dat ook in de financiële wereld zo gebeuren?'”

Hij zegt dit een buitengewoon intrigerend onderwerp te vinden. “Want bij de Rabobank en alle banken gaat het uiteindelijk om grote dingen doen. En die fintech-startups beginnen gewoon in een niche of een markt die niet bediend wordt. Dat is in het begin toch allemaal kruimelwerk. Voordat je het weet denk je ‘Weet je, het is allemaal kruimelwerk, wat doet er allemaal toe?’ Ik ben daar super-alert op, want kruimelwerk kan groter worden.”

Kruimelwerk kan zo groter worden.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten