‘Met ICO’s worden investeerders overgeslagen’

‘Met ICO’s worden investeerders overgeslagen’

Een initial coin offering, het uitbrengen van een eigen cryptocurrency, was afgelopen jaar vooral weggelegd voor bedrijven die sterk kijken naar technologische ontwikkelingen. Maar volgens Ton van ’t Noordende, Tech Investor at Keadyn, zullen ICO’s dit jaar ook bij andere Nederlandse startups en scaleups op de agenda staan.

Dat de blockchain de financiële wereld verandert mag duidelijk zijn. In eerste instantie leek het vooral een bedreiging voor de bank, en op de lange termijn zullen notarissen, curatoren of andere financiële tussenpersonen ook hun werkveld zien veranderen. Maar voor het zover is, zullen al die nieuwe blockchainstartups en -scaleups de technologie hierachter eerst nog verder moeten ontwikkelen, en dat kan nog wel even duren.

‘Blockchain verandert dit jaar al rol van investeerders’

Volgens Ton van ’t Noordende, Tech Investor at Keadyn, zijn de investeerders dit jaar wel al aan de beurt. “Het uitbrengen van een digitale munt is eigenlijk vrij eenvoudig. Startups kunnen eerst wat durfkapitaal ophalen bij bekenden, maar als ze daarna met een Initial Coin Offering (ICO) aan de slag gaan, slaan ze de stap van investeerders direct over.” Die ontwikkeling is volgens hem nu al gaande, zo vertelde hij vanmorgen op BNR Newsradio in het programma Zakendoen Met.

“Met een ICO haal je geld op bij geïnformeerde én niet geïnformeerde beleggers”, daar schuilt volgens Ton nu nog een groot risico. Investeerders zijn fulltime met startups in gesprek en financieren misschien 5 tot 10 procent van alle bedrijven waarmee ze in aanraking komen. Via een ICO investeren onbekenden, die hopen dat de waarde van de munt gaat stijgen zoals dat ook het geval was bij veel andere cryptocurrencies.

‘Bedrijven kunnen de cryptocoins bestaande waarde meegeven’

Of die koersstijgingen plaatsvinden is altijd een groot risico. “Je koopt geen aandeel, zeggenschap of product.” Een directe bedreiging voor zijn eigen baan waren de huidige ICO’s dus nog niet. “Het is maar de vraag of mensen die tot op heden beleggen in een ICO weten waar ze mee bezig zijn. Professionele investeerders kunnen die afweging momenteel beter maken.”

Maar hij ziet daarin wel een verschuiving. Bij eerdere ICO’s ging het misschien om de koerswaarde van de cryptocoin die werd uitgebracht, maar dat hoeft niet te betekenen dat bij toekomstige cryptocoins er ook geen link met invloed, aandelen of andere bedrijfswaarde zal worden aangeboden. Als bedrijven de coin niet alleen baseren op een businessplan maar er direct bestaande waarde aan toevoegen zal ook de rol en professionaliteit van de ICO-investeerders veranderen. “Het kan dan vrij snel de rol van bestaande venture capital-fondsen overnemen.”

‘De geest is uit de fles’

Wat de blockchain via initial coin offerings kan betekenen voor het investeren in startups en scaleups is speculeren. Maar volgens de tech investor van Keadyn is de trend inmiddels een feit en is het nu taak voor investeerders om hun rol in dezen opnieuw te gaan vormgeven.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten