Startups haalden €1.8 miljard aan venture capital op

Startups haalden €1.8 miljard aan venture capital op

In 2021 investeerden venture capitalists weer volop in Nederlandse bedrijven. Maar liefst 318 Nederlandse startups trokken in totaal 1.8 miljard euro aan van binnen- en buitenlandse venture capitalists. In 2020 lag dit totaal nog op 790 miljoen euro voor 308 Nederlandse startups.

Dit blijkt uit het jaarlijkse marktonderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Participatiemaatschappijen (NVP) in samenwerking met onder andere PwC, dat eind april dit jaar werd afgerond. De NVP is de branchevereniging voor private equity en venture capital in Nederland.

‘Nederlandse startups en scale-ups haalden €4.3 miljard aan kapitaal op in 2021.’

Volgens het onderzoek trokken Nederlandse scale-ups vorig jaar bijna 2.5 miljard euro aan van binnen- en buitenlandse investeerders. Een jaar eerder lag dit nog op 900 miljoen euro voor 7 bedrijven. Samen haalden startups en scale-ups in ons land 4.3 miljard aan kapitaal op.

€3.7 miljard aan buyouts

Opvallend aan het onderzoek is dat het totale kapitaalbedrag meer is dan wat er in buyouts geïnvesteerd is. Er werd namelijk voor 3.7 miljard euro aan buyouts gerealiseerd in 111 bedrijven in ons land. In 2020 was dit nog 6.3 miljard euro voor 89 bedrijven.

“Dat er meer geld naar startups en scale-ups gaat dan naar buyouts vind ik toch wel erg bijzonder. De NVP verzamelt sinds 1987 marktdata en dit hebben we al heel lang niet gezien. Het toont maar weer eens aan dat Nederlandse bedrijven tot de top van de wereld behoren”, vertelt Annemarie Jorritsma, voorzitter NVP.

Groeiend aantal buitenlandse investeerders

Uit eerder onderzoek kwam al naar voren dat de inleg van Nederlandse fondsen in startups en scale-ups afneemt. Vooral Amerikaanse geldschieters investeren nu in de bedrijven in ons land. “Dat is niet alleen jammer voor onze leden, maar ook voor Nederland. Deze bedrijven brengen de broodnodige innovatie die ons help de klimaat-, veiligheids-, energie en nog een paar crises het hoofd te bieden. Als er alleen maar buitenlandse, niet-Europese investeerders in die bedrijven zitten, verliezen we hen op den duur.”

‘Als er alleen maar buitenlandse investeerders in Nederlandse bedrijven zitten, verliezen we hen.’

Venture capitalists en groeikapitaalfondsen haalden volgens het onderzoek in 2021 wel 2.5 miljard euro aan nieuw kapitaal op. Een jaar eerder was dit nog 1.7 miljard euro. “Dit kapitaal komt vooral van privé personen en family offices, in beperkte mate van institutionele beleggers”, aldus het persbericht.

Pensioengeld naar venture capital

“Venture capital en groeikapitaal hebben zich enorm ontwikkeld de afgelopen jaren. Qua rendement doet het niet meer onder voor andere beleggingen. Via investeringen in startups en scale-ups maak je echt impact”, vertelt Tjarda Molenaar, directeur NVP. Volgens de NVP zou er meer Nederlands pensioengeld naar venture capital en groeikapitaal moeten gaan, zodat Nederlandse venture capitalists niet meer achterblijven in grote investeringsrondes.

Pleuni

Pleuni

Pleuni Jacobs werkt sinds eind 2019 voor Investeerders.nl, waar ze zich vooral bezighoudt met nieuws- en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten