Investeerders.nl
menu

Borski Fund haalt 21 miljoen op voor vrouwelijke ondernemers

Borski Fund haalt 21 miljoen op voor vrouwelijke ondernemers

Borski Fund heeft 21 miljoen euro opgehaald bij onder meer ABN Amro, ING en Rabobank. Het geld is bedoeld om te investeren in door vrouwen gerunde scale-ups. Het fonds is het eerste Nederlandse venture capitalfonds dat zich specifiek richt op het stimuleren van vrouwelijke ondernemers.

Vrouwelijke ondernemers met een scale-up hebben vaak, meer dan mannen, moeite om aan groeikapitaal te komen. Zo is sinds 2008 slechts 5,7 procent van alle investeringen gegaan naar ondernemen die door een vrouw zijn opgericht.

Het nieuwe investeringsfonds Borski Fund (vernoemd naar Johanna Borski, een van de eerste investeerders in De Nederlandsche Bank) wil daar maar wat graag verandering in brengen. Het wil de financieringsmogelijkheden voor vrouwelijke ondernemers versterken.

Investeerders zijn overwegend mannen

Het fonds kwam tot leven dankzij Simone Brummelhuis (oprichter van The Next Women) en Laura Rooseboom (algemeen directeur en mede-oprichter van StartGreen Capital). Zij zien ook dat venture capital-investeerders overwegend mannen zijn die vaak de neiging hebben te investeren in gelijkgestemden. “Zo zijn er dus ook vrouwen die überhaupt niet aankloppen bij deze partijen, waardoor vrouwen niet altijd het risicokapitaal krijgen dat ze verdienen”, aldus Brummelhuis.

‘Slechts paar procent van financieringen naar vrouwen’

Ook banken zien in de praktijk dat vrouwelijke ondernemers vaak lastiger toegang hebben tot kapitaal.  “Van alle start- en scale-upfinancieringen gaat slechts een paar procent naar vrouwelijke ondernemers”, zo weet Daphne de Kluis, CEO Commercial Banking bij ABN Amro.

En Annemein Kolk, directeur Grootzakelijk bij ING Nederland, haalt een onderzoek aan waaruit blijkt dat vrouwen doorgaans weliswaar minder kapitaal krijgen dan mannen, ze toch ruim twee keer zoveel omzet op het geïnvesteerde kapitaal genereren.

Naast de ABN Amro, ING en Rabobank investeren ook Van Lanschot, family offices en een groot aantal informele investeerders. Die laatste zullen ook worden betrokken bij de bedrijven waarin zal worden geïnvesteerd.

Reacties