menu
Lendahand
‘Ik breng graag meer dan geld’

‘Ik breng graag meer dan geld’

Ellen van der Geest is nu zo’n anderhalf jaar actief als business angel. Dat bevalt haar goed. Inmiddels is ze actief met zeven investeringen. Met name het idee dat je zo echt impact kunt maken bij jonge ondernemers, spreekt haar aan. Investeerders.nl ging met haar in gesprek over haar motivatie om te investeren.

Ellen van der Geest is gestart als medewerker bij een kinderdagverblijf, maar verving – na een opleiding management – haar moeder die in de geboortezorg werkte en ziek werd. Die rol nam ze samen met haar zus over en toen na korte tijd het hoofdkantoor failliet ging, besloot ze samen met haar zus zelfstandig verder te gaan.

Dat resulteerde in een compleet nieuwe innovatieve organisatie die in korte tijd uitgroeide tot een landelijke club met zo’n 150 medewerkers. Nadat ze deze organisatie enkele jaren geleden verkocht had Ellen het financieel wat rustiger aan kunnen doen, maar dat zit niet in haar natuur. En dus begon ze weer een nieuwe onderneming, maar dit keer met de zekerheid dat ze wat geld achter de hand had. Al was het niet het geld dat ze in haar eigen avontuur het meest had gemist.

‘Investeerder had bij eigen avontuur meer kunnen brengen dan geld’

“We groeiden zo snel dat we natuurlijk wel een paar keer financieel lastig hebben gezeten. Zowel met het opvangen van kleine tegenslagen die als je krap bij kas zit grote kopzorgen kunnen bezorgen, als liquiditeitszorgen wanneer het juist allemaal heel goed ging. Een investeerder had op die momenten zeker financiële meerwaarde kunnen brengen. Maar we hebben het ook wel zonder gered.”

Meer nog dan het geld, miste ze de adviezen op de juiste momenten. “Ik ben eigenlijk zonder al te veel ervaring in het ondernemerschap gerold en de organisatie groeide zo snel dat ik amper tijd had om mijzelf in hetzelfde tempo te ontwikkelen. We hebben dus wel wat beginnersfouten gemaakt waar een ervaren ondernemer ons gemakkelijk voor had kunnen behoeden.”

‘Ik draag graag mijn steentje bij aan het succes’

Nu Ellen inmiddels zelf wat verder is helpt ze graag startups en scaleups, door te investeren in de bedrijven en – indien gewenst – ook wat advieswerk te leveren, zodat jonge ondernemers niet dezelfde fouten hoeven te maken. Afhankelijk dus van de behoefte van de onderneming. “Als het een serie-ondernemer betreft zal dat minder zijn dan wanneer het een specialist is die nog nooit eerder een financiële administratie heeft opgezet.”

Al ziet ze in alle gevallen graag ook een rol voor zichzelf. “Ik kies er bewust voor om mijn geld in startups te investeren en doe bijvoorbeeld momenteel ook niets op de beurs. Misschien komt dat nog wel, maar dat voelt enorm passief. Ik wil graag een onderneming zien groeien en deins er dus ook niet voor terug om mee te denken of al in een heel vroeg beginstadium in te stappen.”

‘Ik investeer graag early stage-kapitaal’

Hoe vroeg dat precies is, is lastig te zeggen. “Ik hoef echt geen gedetailleerd plan en zal zelf ook niet alle details uitwerken voordat ik ergens instap. Sterker nog, bij de Investeerdersclub, een netwerkorganisatie die ondernemers en business angels samenbrengt en pitchevents verzorgt, ben ik ook wel eens ingestapt toen ik merkte dat alle angels naar een andere pitch keken.”

“Het product van het bedrijf was blijkbaar minder sexy dan dat van een andere pitch. Die andere was iets met blockchain ofzo, vast heel interessant maar ik vond het maar ingewikkeld terwijl het bedrijf dat maar weinig aandacht kreeg juist zo simpel was. Duurzaam, logisch, ik zag het al helemaal voor me en ben als enige toen ingestapt.”

‘Ondernemer moet wel begrijpen dat ik rendement wil maken’

Dat andere angels niet instapten, snapt Ellen ook nog wel. “Er was nog wel het een en ander onduidelijk. Maar dat is vaak zo. Er lag een goed plan en ik zag het financieel ook wel voor me. Dat laatste is wel belangrijk om in te stappen. Er moet, ook door mij, wel geld kunnen worden verdiend. Soms zie ik zelf kansen, maar de ondernemer moet ook begrijpen dat ik rendement wil maken.”

Dat klinkt voor de hand liggend, maar volgens Ellen is dat wel een belangrijk detail. “Ik heb wel eens te horen gekregen dat een bedrijf waarin ik investeerde het aandelenkapitaal ging verwateren. Ik vroeg toen hoe mijn deel gecompenseerd zou worden. Hierop werd, even gechargeerd gezegd, geantwoord dat ik toch al rijk genoeg was. Ik ben echt niet de meest taaie angel, maar geld verdienen is toch wel een van de eerste kernvereisten van angelinvesteringen.”

‘Ik red het ook wel als het niet uitpakt zoals ik nu hoop’

Hoeveel geld dat is, kan wel per keer verschillen. “Niet al mijn investeringen zullen hetzelfde succesverhaal schrijven. Soms zit ik er in vanwege het dividend. Soms verwacht ik een snelle exit.” Maar met rendement alleen, is Ellen nog niet overtuigd. “Je leeft pak ‘m beet gemiddeld zo’n 80 jaar en laten we daar alsjeblieft een beetje een feestje van maken. Geld verliezen is niet leuk, dus aan die randvoorwaarde moet worden voldaan. Maar de fun zit ook in iemand iets gunnen, samen een avontuur beleven en ergens met passie voor gaan.”

En soms loopt het anders dan je hoopt. Daar moet je met angelinvesteringen ook realistisch in zijn, denkt Ellen. “Ik ben niet rijk geboren en had nooit verwacht dat ik in deze financiële positie terecht zou komen. Ik denk dat ik het ook wel red als het toch niet uitpakt zoals ik nu hoop.”

‘Een investering is voor mij echt geslaagd als ik zie dat ik gelijk heb gehad’

Het geld verliezen ziet ze daarom niet als grootste tegenslag. “Stiekem is voor mij de drijfveer dat ik een persoon ben die vindt dat het glas halfvol is, en daar toch wel graag gelijk in krijgt. Als ik een pitch zie en een idee heb hoe daar een succes van is te maken, dan wil ik achteraf toch graag zien dat ik gelijk heb gehad. Dat ik het al wist.”

Dat kan een beetje fout klinken, en er wordt ook wel eens gezegd dat angels of succesvolle ondernemers een tik van de molen hebben gehad. “Ja, die eigenschap zal mij ook niet hebben overgeslagen. Mijn kinderen worden wel eens gek van het feit hun moeder graag gelijk heeft. Al denk ik dat ze op het gebied van mijn investeringskeuzes toch stiekem hopen dat dit al die tijd niet voor niets is geweest.”

Reacties