DEGIRO overgenomen door Flatex

DEGIRO overgenomen door Flatex

De Nederlandse online broker DEGIRO is overgenomen door Flatex, een concurrent uit Duitsland. Met de overname is een bedrag van 250 miljoen euro gemoeid. Zestig miljoen wordt in contanten betaald, de rest in eigen aandelen.

Esmond Berkhout, de CEO van DEGIRO, ziet de overname als het begin van ‘een opwindend nieuw hoofdstuk in ons succesverhaal’. Hij is van mening dat beide online brokers elkaar aanvullen en dat de combinatie duidelijke voordelen biedt voor beleggers en andere belanghebbenden.

Mede-oprichters vertrokken eerder dit jaar al

DEGIRO is voor een groot deel in bezit van de oprichters en andere managementleden, die al langer hun belang probeerden te verkopen. In februari van dit jaar besloot oprichter Niels Klok het wat rustiger aan te doen en trad hij terug als topman. Hierop nam operationeel directeur Berkhout de taken over. In diezelfde deed ook een andere oprichter, Jasper Anderluh, een stap terug. Hij bleef als directeur wel betrokken bij de online broker, maar verliet wel de raad van bestuur.

Van vermogensbeheerders naar particuliere beleggers

DEGIRO, opgericht door vijf mannen die eerder bij Binck werkten, begon in 2008 als een platform dat vermogensbeheerders één systeem aanbood waarmee ze op alle beurzen op aarde konden handelen. In september 2013 maakte de online broker de stap naar particuliere beleggers. Met de lage tarieven ging DEGIRO in Nederland de strijd aan met concurrenten als BinckBank. Sinds 2013 is het platform uitgerold over 18 verschillende landen in Europa.

Flatex biedt gratis effectentransacties aan

Flatex, sinds juni van dit jaar actief in Nederland, is vergelijkbaar met DEGIRO. Maar omdat deze online broker onder toezicht staat in Duitsland kan het, in tegenstelling tot de Nederlandse concurrenten, gratis effectentransacties aanbieden. Dit kan het op deze manier aanbieden omdat het commissies krijgt van aanbieders van financiële producten, iets wat in Nederland niet is toegestaan.

Overname moet nog goedgekeurd worden

De overname van DEGIRO door Flatex moet nog officieel goedgekeurd worden door de toezichthouders. Mocht dat gebeuren, dan wordt de overname waarschijnlijk in het tweede kwartaal van volgend jaar afgerond.

De markt van online brokers is met de combinatie van Flatex en DEGIRO weer wat overzichtelijker geworden; vorige maand nam in de VS online broker Charles Schwab concurrent TD Ameritrade over voor 26 miljard dollar.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten