Eerste overnames gerealiseerd door Knab Crowdfunding

Eerste overnames gerealiseerd door Knab Crowdfunding

De online bank Knab lanceerde in april van dit jaar Knab Crowdfunding. Door crowdfunding met een overbruggingsfinanciering te combineren, maakt Knab het ook mogelijk om crowdfunding in te zetten voor de financiering van een bedrijfsovername. Inmiddels hebben op deze manier al twee bedrijfsovernames plaatsgevonden.

Er zijn verschillende manieren om een overname te financieren. Maar in beginsel leent crowdfunding zich niet zo gemakkelijk voor bedrijfsovernames. Bij dit soort processen zijn vertrouwen en voorzichtigheid erg belangrijk, terwijl bij crowdfunding juist alles open en bloot op het internet staat. Het in april gelanceerde Knab Crowdfunding kwam deze zomer met de combinatie van crowdfunding en een overbruggingsfinanciering.

Koper krijgt eerst overbruggingsfinanciering

“In deze constructie verstrekt Knab de koper in eerste instantie een overbruggingsfinanciering. Daarmee kan de koper formeel zijn bedrijfsovername realiseren door de overeengekomen koopsom te betalen. Daarna start de kopende ondernemer – samen met de Crowdfund Coach – de publieke crowdfunding”, aldus Remko Jansen van Knab Crowdfunding.

Koper moet zelf 20 procent inbrengen

Op deze manier kan de koper binnen maximaal zes weken het overbruggingskrediet bij elkaar krijgen via de crowd. De overnamesom mag overigens maximaal één miljoen euro zijn en de odernemer moet minimaal 20 procent van de overnamesom zelf inbrengen. Ook investeert Knab altijd 10 procent mee in de gevraagde lening.

Inmiddels is deze constructie van Knab Crowdfunding al enkele maanden actief en de eerste twee bedrijfsovernames die op deze manier plaatsgevonden zijn een feit. Zo werd Kuwatec BV overgenomen door Wilmod Heating & Systems en is Bonder SWW Advies de nieuwe eigenaar van Outboard Shop Rotterdam.

Binnen een uur was bedrijfsovername gefinancierd

Wilmod Heating & Stems had drie ton nodig voor de beoogde bedrijfsovername en plaatste de financieringsaanvraag op Knab Crowdfunding. Binnen een uur hadden 245 investeerders het benodigde bedrag op tafel gelegd. Iets minder snel, maar met meer investeerders achter zich, was de bedrijfsovername van Outboard Shop Rotterdam. De koper, Bonder SWW Advies, had een kwart miljoen nodig voor de overname en voor werkkapitaal en wist dit dankzij 318 investeerders binnen zes uur voor elkaar te krijgen.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten