Knab Crowdfunding wijzigt

Knab Crowdfunding wijzigt

Knab stopt met haar crowdfunding-afdeling. De online-only bank begaf zich vanaf 2016 in de wereld van crowdfunding, maar daar stapt het nu na drie jaar ook alweer uit. Knab Crowdfunding werd ondersteund door Collin Crowdfund.

Investeerders.nl heeft via een bron bij Knab vernomen dat Knab Crowdfunding per oktober van dit jaar stopt te bestaan. Het crowdfundingplatform van de jonge bank heeft daarmee dus zo’n drieënhalf jaar bestaan. In mei 2016 werd het financieringsplatform voor ondernemers gelanceerd, in samenwerking met crowdfundingplatform Collin Crowdfund. Die bevestigt dat er zaken veranderen, maar wil op het moment van deze publicatie nog niet ingaan op hoe de samenwerking er per oktober uit komt te zien.

Update 30-5: ‘Waarschijnlijk stoppen we met de leningaanvragen’

De leningen waarin geïnvesteerd kan worden, worden deels door Collin Crowdfund, maar deels ook zelfstandig door een team van Knab uit de markt gehaald en voorbereid om aan te bieden aan rekeninghouders. Anne Ruth Groen, Manager Merk & Communicatie bij Knab, laat na het lezen van dit artikel weten dat de bank inderdaad op dit moment onderzoekt hoe het dit proces anders kan organiseren, maar dat die plannen nog niet definitief zijn uitgewerkt. “Concreet betekent dit dat het eigen team straks waarschijnlijk niet meer zelfstandig leningaanvragen uit de markt gaat halen en uit gaat werken.”

Tot oktober zal het platform dus actief verder gaan en daarna de interesse in de financieringsvorm houden. “We willen crowdfunding slimmer inzetten voor onze klanten als alternatief voor sparen en beleggen.” Hierover worden volgens de woordvoerder dus nog gesprekken gevoerd. “Het zou kunnen dat we dit opvangen met leningen van partners als Collin Crowdfund, waarmee we al intensief samenwerken. Hoe dit er precies uit gaat zien weten we dus nog niet. Zodra dit  ons duidelijk is, laten we het ook aan Investeerders.nl weten.”

Crowdfunding voor ondernemers

Met behulp van Knab Crowdfunding konden ondernemers in ons land op zoek naar financiering tussen de 50.000 en 1 miljoen euro. De ondernemers riepen hierbij hulp in van de crowd, die bestond uit klanten van de alleen online opererende bank.

Samenwerkingen moeten leiden tot marktplaats

In maart 2017 ging Knab Crowdfunding nog een samenwerking aan met Symbid, een ander crowdfundingplatform. De eerste hielp de tweede als klanten eigen vermogen wilden financieren en omgekeerd verwees Symbid haar klanten door naar Knab als ze op zoek waren naar een crowdfunding-lening. In datzelfde jaar zocht Knab Crowdfunding ook de samenwerking met Rabobank op en sloot het platform zich aan bij Nederland Crowdfunding. En in juni stapte Knab Crowdfunding samen met Collin Crowdfund ook in de overnamefinancieringen. Hiermee kunnen ondernemers die geld nodig hebben voor een bedrijfsovername zich wenden tot de crowdfunding via Knab.

In een interview uit 2018 liet Jens Waaijers, CMO van Knab, weten dat het een groei-ambitie had naast bancaire producten. Het liefst door het marktplaatsprincipe te volgen: het bijeenbrengen van vraag en aanbod. Met Knab Crowdfunding betrok het klanten bij de financiering van mkb’ers en feitelijk was de operatie hiervan uitbesteed aan Collin Crowdfund.

Knab Crowdfunding stopt na ruim honderd leningen

Die samenwerking leek de redactie van Investeerders.nl wel succesvol: in januari behaalde het de mijlpaal van honderd leningen en met een geïnvesteerd vermogen van ruim 21 miljoen euro, is het zelfs een van de meest succesvolle Nederlandse platformen. Desondanks houdt het dus waarschijnlijk per oktober op zelfstandig leningen uit de markt te halen.

Update 30/5 – Een reactie van de woordvoerder van Knab is toegevoegd aan het artikel. Gezien deze info is ook de titel aangepast.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten