Oneplanetcrowd door de 100 miljoen met impact-investeringen

Oneplanetcrowd door de 100 miljoen met impact-investeringen

Oneplanetcrowd, een crowdfundingplatform dat zich richt op duurzame impact-investeringen, passeerde deze week de mijlpaal van 100 miljoen euro aan opgehaald kapitaal. Het deed dat met behulp van ruim 43.000 investeerders en bijna 300 campagnes. Investeerders.nl ging in gesprek met Maarten de Jong, medeoprichter en algemeen directeur bij Oneplanetcrowd.

Via Oneplanetcrowd kunnen bedrijven en projecten die maatschappelijke of duurzame doelen nastreven financiering ophalen bij particuliere investeerders. Het biedt zowel risicokapitaal, meestal in de vorm van (converteerbare) leningen, als rentedragende obligaties.

€100 miljoen in 10 jaar tijd

Rentedragende campagnes zijn in Nederland populair en zijn ook bij Oneplanetcrowd goed voor zo’n driekwart van het volume. De meeste crowdfunding-platforms komen nog lang niet aan de 100 miljoen euro. Tegelijkertijd is Oneplanetcrowd niet het grootste platform in Nederland als je bedenkt dat de marktleiders dit volume jaarlijks weten op te halen.

Driekwart van het volume bestaat uit rentedragende obligaties.

Maar waar andere platforms veel werken met proposities met onderpand, zoals vastgoed, richt Oneplanetcrowd zich alleen op impact-campagnes. Daartussen zitten soms ook opkomende spelers waarbij je moet denken aan aandelen- en converteerbare proposities. Moederbedrijf Start Green Capital, een investeringsmaatschappij, verzorgt de selectie en inhoudelijke beoordelingen van deze proposities. Juist daarmee weet het platform zich regelmatig te onderscheiden.

Equity-projecten voor Fairphone, VanMoof of Yoni

Spelers als Fairphone, VanMoof, of momenteel Yoni, haalden eigen vermogen op via Oneplanetcrowd. In gesprek met Investeerders.nl geeft De Jong aan dat dit inderdaad het type projecten zijn van deze 100 miljoen euro waar hij bijzonder trots op is. “Spelers als Yoni, die wegwerpproducten als tampons of maandverband zonder plastic of synthetische stoffen maken, kunnen echt duurzame impact realiseren.”

Spelers als Yoni kunnen echt duurzame impact realiseren.

Overigens zijn niet alle campagnes letterlijk gericht op groen. Juist maatschappelijke impact speelt ook vaak een grote rol. “Recent hadden we een project voor toekomstbestendig onderwijs en momenteel halen we geld op voor een organisatie die een valpreventie-programma biedt aan ouderen. Vaak is dat een kostenpost voor gemeentes, maar met deze Health Impact Bond kunnen particuliere investeerders het mogelijk maken met een verwacht nettorendement van 27,4 procent in 6 jaar.”

Om de energietransitie mogelijk te maken is er veel meer slagkracht nodig

Naast deze projecten biedt het veel leningen voor duurzame energieprojecten zoals zon, wind en groengas. “Stuk voor stuk mooie projecten en om de energietransitie mogelijk te maken is er veel meer slagkracht nodig dan een paar snelle scale-ups. We hebben dus bijvoorbeeld ook veel grote zonneparken.”

Oneplanetcrowd was er altijd ook voor het mkb, maar in 2021 is de focus verscherpt en met succes. Terwijl het sentiment onder beleggers wereldwijd door alle onzekerheid sterk negatief is, weet het een sterke groei te realiseren. In 2022 is er al meer opgehaald dan de 16 miljoen euro van vorig jaar. Voor dit jaar mikt Maarten dan ook op een bedrag richting de 25 miljoen euro. “Een groei van 50 procent ten opzichte van vorig jaar. Ik denk dat dit wel aantoont dat we op de goede weg zijn.”

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten