menu

Google ook als investeerder groot

Google is als vier jaar oude investeerder al niet meer weg te denken uit het investeringswereldje. De financiële tak van het bedrijf, Google Ventures, is langzaam maar zeker uitgegroeid tot het twee na meest actieve venture capital-bedrijf van Amerika. Google Ventures, dat 300 miljoen dollar per jaar heeft te investeren, heeft deelgenomen aan 71 financieringsrondes in 2012.

Volgens Anand Sanwal, CEO van CB Insights dat de data leverde, is Google een favoriete bestemming geworden voor geld zoekende ondernemers. En uiteraard niet geheel onlogisch: heb je Google als (mede-)investeerder dan heb je niet alleen een bedrijf met een uitstekende naamsbekendheid en merkwaarde aan je gebonden, maar ook toegang tot de knapste koppen uit Silicon Valley.

“Google doet dingen om bedrijven te helpen met het recruiten van de juiste mensen en maakt zijn technologie en talent beschikbaar voor de bedrijven die het in z’n portfolio heeft zitten. Ook probeert het de bedrijven in het ecosysteem van Google te trekken. Al met al waarde die andere investeerders niet kunnen bieden”, zo zegt Sanwal.

Google Ventures groot in techsector
Investeringen in bedrijven die zich in de zogeheten ‘seed stage’ bevinden worden het vaakst gedaan. In totaal heeft Google Ventures 1,5 miljard dollar in bedrijfjes gepompt. Vorig jaar waren het alleen New Enterprise Associates en Kleiner Perkins Caufield & Byers die meer van zulke deals in de techsector deden.

Maar Google Ventures deelt niet alleen cheques uit, het hoopt ook exits voor een aantal investeringen te vinden. En dat gebeurde ook. In 2012 zag het bedrijf voor acht ondersteunde bedrijven een exit plaatsvinden. Met dat getal staat Google Ventures in de hogere ranglijsten van venture capital-bedrijven. “Google is een grote venture kapitalist, daar is geen twijfel over mogelijk, en het ziet ook exits”, aldus Sam Hamadeh van onderzoeksbureau PrivCo. Dit jaar heeft Google Ventures zeven investeringen gedaan, wat vergelijkbaar is met wat de grootste investeerders in Silicon Valley doen.

Overigens moet niet gedacht worden dat Google Ventures en Google precies dezelfde strategieën hebben. Google zelf is altijd al actief geweest met het overnemen van bedrijven, maar met Google Ventures handelt het gewoon als een traditionele venture capitalist. Het is gewoon, net als andere investeerders, op zoek naar bedrijven die op den duur wat opbrengen.

Desondanks gebruikt Google z’n investeringen zo nu en dan om het technische landschap wat beter in kaart te krijgen of als poel voor mogelijke overnames. Zo heeft Google vorig jaar een keer (en in totaal al twee keer) een bedrijf overgenomen dat eerder nog een investering van Google Ventures gekregen.

Reacties