menu
Corum Investments

Nieuw recordrendement op crowdfunding-lening

Nieuw recordrendement op crowdfunding-lening

Het Drentse bedrijf R. Epping Transport en Techniek is een crowdfunding-project gestart en biedt daarbij een nominale rente van 19,90 procent per jaar. Een record, waarbij het landelijk gemiddelde van rendement op crowdfunding-leningen – voor platformkosten en defaults – vorig jaar op zo’n 7,5 procent lag.

Binnen crowdfunding is er al langere tijd een trend van stijgende rentepercentages. Een ontwikkeling die Lex van Teeffelen, Professor of Finance and Firm Acquisition bij de Hogeschool Utrecht al zag aankomen. Crowdfunding bestaat nu enkele jaren waardoor verschillende platformen te maken krijgen met de eerste vormen van wanbetaling. Hierdoor daalt het uiteindelijke gemiddelde netto-rendement dat investeerders aan het einde van de looptijd op hun investering terugzien. Om dit te compenseren, en crowdfunding dus aantrekkelijk te houden voor investeerders, moeten de rentepercentages omhoog.

Rentepercentage 2,5 keer zo hoog als marktgemiddelde

In de financiële markt zijn hoge rentes niet ongewoon. Bij creditcardleningen, leverancierskrediet of andere risicovolle kortlopende leningen kunnen rentepercentages hoog oplopen en zijn percentages boven de twintig procent geen uitzondering. De looptijd van deze lening bedraagt drie jaar en ook het bedrag van 25.000 euro kan reden zijn voor een hogere marktrente. Maar een rentepercentage van ruim 2,5 keer het marktgemiddelde was binnen crowdfunding tot op heden niet eerder vertoond.

Het bedrijf, dat onder andere logistieke oplossingen voor transportbedrijven biedt en in te huren is als chauffeur en monteur, wil met het geld van de lening graag een diagnose-computer en mobiele tachometers aanschaffen en heeft hiervoor het zakelijke krediet aangevraagd.

Hoogste risicoklassen

Funding Circle hanteert vaste rentepercentages en risicoklassen, wat betekent dat deze aanvraag dus in de hoogste risicoklasse zal zijn ingedeeld. Het crowdfundingproject loopt tot 10 juli en heeft op dit moment zo’n 2700 euro opgehaald.

Tags

Reacties