Corum Investments

Sparen voor zzp’ers: de mogelijkheden

Als zzp’er ben je voor je inkomsten erg afhankelijk van hoe goed je bedrijf loopt en van de economische omstandigheden. Daarom is het verstandig wanneer het goed gaat met je onderneming en je geld over hebt, dit te sparen voor wanneer het minder gaat. Banken spelen hierop in met een groot aantal spaarproducten gericht op zakelijk sparen. Maar hoe kies je nu het spaarproduct dat voor jou het aantrekkelijkst is?

Spaarrekening of deposito?
Bij de meeste banken die zakelijke spaarproducten aanbieden kun je kiezen tussen een spaarrekening of een deposito. Een deposito wil zeggen dat je je spaargeld voor een bepaalde tijd vastzet. Je kunt het dus niet tussentijds opnemen. In ruil daarvoor krijg je een hogere rente dan op een spaarrekening.

Een deposito is dus vooral aantrekkelijk als je zeker weet dat je het geld voor een bepaalde tijd kunt missen. Dit is erg belangrijk om rekening mee te houden als zzp’er. Als je het geld namelijk ineens toch nodig hebt, om bijvoorbeeld facturen te betalen of omdat je inkomsten tegenvallen, moet je een hoge boeterente betalen om het geld van het deposito af te kunnen halen.

Bij de keuze voor een spaarrekening of deposito is goed de rente vergelijken voor een zakelijke spaarrekening of deposito belangrijk. Voor zzp’ ers kan het daarbij ook verstandig zijn om te kijken naar de rentes voor particuliere spaarrekeningen en deposito’s. Als deze rentes hoger zijn, is het natuurlijk aantrekkelijker om daarvoor te kiezen dan voor een zakelijk spaarproduct.

Depositogarantiestelsel
Zeker als je spaart met geld uit je bedrijf, wil je natuurlijk dat het veilig is als de bank onverhoopt failliet mocht gaan. Het depositogarantiestelsel, wat het geld van spaarders garandeert tot 100.000 euro per klant per bankvergunning, geldt ook voor zpp’ers.

Als zelfstandige zonder personeel wordt je door de wet als privépersoon beschouwt. Het depositogarantiestelsel maakt bij privépersonen geen onderscheid tussen particulier en zakelijk spaargeld. Je zakelijke spaargeld is dus net zo veilig als je particuliere spaargeld bij een bank.

Let op: Op het moment dat je zowel privé als zakelijk spaart bij dezelfde bank en het totale spaargeld overschrijdt de 100.000 euro, krijg je niet al je spaargeld terug bij een faillissement. De garantie geld namelijk per bankvergunning. Het kan dus verstandig zijn je zakelijke spaargeld bij een bank onder te brengen die onder een andere bankvergunning valt dan die waar je privé spaart. Let wel, sommige banken delen dezelfde bankvergunning. Op de website van De Nederlandsche Bank kun je zien welke banken onder welke vergunning vallen.

Gerelateerde berichten