OPCstemaangeld

Wat houdt vermogensbeheer in?

Als ondernemer heb je wellicht in de loop jaren aardig wat vermogen opgebouwd. Of het is misschien al generaties lang in het bezit van je familie. Op wat voor manier je het ook bij elkaar hebt gekregen, het is sowieso verstandig om eens goed stil te staan bij wat je met je vermogen wilt doen en hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Zo kun je je geld natuurlijk veilig op een spaarrekening zetten, maar krijg je dan wel het optimale rendement eruit? Of is geld investeren misschien een slimmere optie? Wat zijn de verschillen tussen investeren en beleggen?

En als je wilt investeren, waar investeer je dan in? Allemaal vragen waar je als ondernemer mee kunt stoeien als je wat vermogen hebt. Veel mensen beginnen met beleggen. Maar de zorg voor je vermogen, ook wel het vermogensbeheer genoemd, kun je ook geheel of gedeeltelijk uitbesteden. Een specialist gaat er dan mee aan de slag om er zoveel mogelijk rendement uit te halen. Wij vroegen de specialisten van Staalbankiers, een van de oudste vermogensbeheerders van ons land, hoe je dat het beste kunt doen!

Rendement en risico van vermogensbeheer

De belangrijkste factor voor je vermogensbeheer is het bepalen van een aanvaardbaar risico en daarbij passend rendement. Nu is het van tevoren lastig voorspellen wat geld oplevert en wat niet. Voor sommige zaken kun je dat misschien wel zeggen, maar daarbij is het rendement natuurlijk ook veel lager. De vraag is dus hoeveel risico aanvaardbaar is. Je kunt je geld heel snel laten groeien, maar daarvoor moet je wel een heel groot risico nemen.

Een bank zal daarom altijd met je doorspreken wat jouw wensen zijn – wat bijvoorbeeld het rendement is wat je wilt halen – en hoeveel risico in jouw geval aanvaardbaar is. Nadat je hebt opgegeven hoeveel rendement je minimaal nodig hebt en hoeveel risico je bereid bent te nemen, kan de bank op zoek naar een voor jou optimale mix van investeringen. Met als doel natuurlijk het gewenste rendement te halen binnen de opgegeven risicomarges.

Niet wedden op één paard

Risico beperken kun je op verschillende manieren doen, maar een regel die je eigenlijk altijd in je achterhoofd moet houden in dit soort gevallen, is dat je minder risico loopt als je je geld spreidt. Een goede vermogensbeheerder zal daarom niet wedden op één paard, maar je vermogen op zoveel mogelijk verschillende manieren investeren. Hij koopt bijvoorbeeld aandelen uit opkomende markten naast aandelen uit bewezen, volwassen markten. Maar ook grondstoffen en vastgoed behoren tot de mogelijkheden om die balans tussen snelle groei en beperkt risico zo optimaal mogelijk te krijgen.

Het kan zijn dat je vermogen te beperkt is om hiermee veel verschillende beleggings-categorieën aan te boren. Je kunt dan deelnemen aan een zogeheten beleggingsfonds. De bank laat je kiezen uit een aantal verschillende fondsen met elk een eigen beleggingsprofiel. Zo is er altijd wel iets wat bij jouw profiel past.

Persoonlijke planning

Het is prachtig om je financiële dromen waar te maken, maar je moet daarbij het grotere geheel niet uit het oog verliezen. Een beetje vermogensbeheerder zal daarom in het gesprek niet alleen naar je huidige situatie vragen, maar ook naar hoe je toekomstplannen eruit zien. Je komt altijd wel in een bepaald onderdeel van je leven, waardoor je financiële behoeftes (geleidelijk aan) veranderen. Hoeveel wil je bijvoorbeeld ooit meegeven aan je kinderen? Hoe zie je je leven als pensionada voor je? Stuk voor stuk onderwerpen waar je bij stil moet staan en waar je het ook met je vermogensbeheerder over moet hebben.

Private banking

Vermogensbeheer is specialistenwerk. De meeste banken hebben zelfs een aparte dienst voor hun meer vermogende klanten: private banking. Mocht je voldoen aan de voorwaarden die je bank stelt om hiervoor in aanmerking te komen, dan kan het zeker geen kwaad om hier eens serieuzer naar te kijken!

Het kan overigens ook zo zijn dat een/jouw bank die private banking doet misschien helemaal niet voldoet aan jouw wensen,  de omvang van je vermogen of je persoonlijke situatie. In dat geval moet je uitkijken naar een bank, die volledig op private banking is ingesteld. Dit betekent ook dat er niet één persoon met jou aan de slag gaat, maar dat er een heel team paraat staat om elk vanuit hun eigen specialisme over jouw vermogensbeheer na te denken.

Een private bank zal je over het algemeen twee keuzes aanbieden: of je laat het vermogensbeheer volledig aan de experts over (waarbij je natuurlijk wel op de hoogte wordt gehouden van alle transacties die ze voor jou verrichten) of je laat je alleen adviseren door hen, maar neemt wel zelf alle beslissingen over welke van de geadviseerde transacties je daadwerkelijk laat uitvoeren. Mocht je voor het laatste kiezen, dan moet je wel rekening houden met het feit dat de Autoriteit Financiële Markten bepaalde eisen stelt. Maar een private bank zal je hierover uitgebreid kunnen informeren.

Gerelateerde berichten