OPC NK

Ondernemingsplan

Als je een eigen bedrijf gaat beginnen zul je rekening moeten houden met een enorme berg aan papierwerk. En dan doel ik nog niet eens op de blauwe enveloppen van de Belastingdienst of de ongewenste fanmail van de Kamer van Koophandel, maar allereerst op het op papier zetten van je ideeën. Juist, het ondernemingsplan schrijven. Voor sommige mensen eigenlijk al genoeg reden om er niet meer aan te willen beginnen.

Ondernemingsplan schrijvenElke ondernemer moet een eigen ondernemersplan schrijven voor hij van start gaat. Tenminste zo denken de meeste instanties zoals brancheverenigingen en startersdeskundigen hierover. Over wat je hier dan allemaal inzet zijn de meningen wat meer verdeeld. Marketeers vinden een krachtige kreet achterop een bierviltje soms al een mooie samenvatting. Als je zakelijk geld wilt lenen, bijvoorbeeld van de bank of informal investors, wordt er wel wat meer van een ondernemingsplan verwacht.

Niet iedereen is goed in teksten schrijven

Niet elke starter heeft de kennis en ervaring om iets mooi op papier te krijgen. Gelukkig niet, anders hadden we wel erg veel tekstschrijvers in Nederland. Van een nieuw redactiebureau mag je van mij een mooi document verwachten. Van een startende horecaondernemer of restauranthouder kun je andere expertises verwachten, om maar een voorbeeld te noemen. Maar hoe overtuig je dan een bank of investeerder?

Niet denken maar doen

Allereerst is het een kwestie van gewoon eens doen. Begin er gewoon eens aan. Open een tekstverwerker en begin te typen. Vertel iets over jezelf, waarom juist jij een goede ondernemer zou zijn. ‘De vent is belangrijker dan de tent’ wordt wel eens door investeerders gezegd. Door jezelf goed te omschrijven wordt je plan persoonlijk en krijgt het een gevoel. Kijk waar jouw krachten of zwaktes als ondernemer liggen.

Dan iets over je plan zelf. Het product of dienst dat je wilt verkopen. Beschrijf niet alleen de dienst maar vertel ook wat voor probleem het oplost. Waarom wordt juist jouw product/dienst gekocht? Door wie? Wanneer of hoe? Waarin ben jij beter dan je concurrent? En tot slot een kosten/baten-analyse. Wat verwacht je te verdienen en wat kost het om dit te realiseren?

Meestal gaat het na verloop van tijd opeens vanzelf. Als je er eenmaal aan begonnen bent kun je opeens niet meer stoppen en staat er vanzelf een tiental pagina’s vol met de koers die jij wilt gaan varen. Een mooie inhoudsopgave en samenvatting ervoor en wat bijlagen met bronvermelding erachter, en hoppa. De inhoud is klaar.

Soms wil het helemaal niet lukken en heb je geen idee wat juist jouw unieke eigenschappen zijn. Dan kun je altijd inspiratie op doen door voorbeelden van ondernemingsplannen van het internet te zoeken. Ga dan niet alle kopjes klakkeloos over zitten nemen. Meestal is meer dan de helft voor jou helemaal niet relevant. Probeer je plan bij jezelf te houden en gebruik alleen onderdelen die voor jou echt belangrijk zijn.

Inspireren in plaats van analyseren

Te veel plannen staan bomvol met cijfers van externe partijen zoals het Bureau voor de Statistiek of allerlei krantenonderzoeken. Meestal overbodig want het zegt helemaal niets over jouw bedrijf. Een prachtig inspirerend plan dat misschien nog een paar onderbouwingen mist zal sneller een investeerder overtuigen dan een compleet maar vreselijk saai stuk tekst met wel de juiste cijfers.

Probeer het bij jezelf te houden en gebruik alleen cijfers die écht invloed zullen hebben op jouw succeskansen. In plaats van allerlei opsommingen en cijfers kun je beter een paar grafiekjes tonen die er echt toe doen. Iedereen vindt het inspirerend om te zien waar je echt in uitblinkt. De broncijfers en analyses waarmee je tot deze cijfers gekomen bent kun je het beste in je bijlagen verwerken.

Opmaken en redigeren

Is je plan niet alleen voor jezelf maar moet je echt een geldgever overtuigen? Zorg dan niet alleen voor een rode draad en inhoud, maar zorg ook dat het er vriendelijk uitziet en goed leesbaar is. Je plan hoeft echt geen vrolijke kleurtjes en bellen te bevatten, maar een mooie opmaak, spellingscontrole en grafiekjes maken het plan veel fijner om te lezen. Een samenvatting is zelfs bij een klein ondernemingsplan van een paar kantjes al nuttig.

Tijd en aandacht

Niemand verzint een compleet bedrijf in een dag. Natuurlijk zijn goede ideeën snel gemaakt en kun je in een dag best wel wat op papier krijgen, maar een eigen bedrijf is een behoorlijke stap dus het kan zeker geen kwaad als je je vooraf goed oriënteert, of om het een dag of twee later zelf nog eens kritisch na te lezen. Ga je binnenkort een seminar van de KvK volgen? Neem je plan gewoon mee en misschien krijg je tijdens de dag extra inspiratie van de workshop of de andere deelnemers.

Laat je ondernemingsplan nakijken

Niemand is goed in alle onderdelen van een plan. Laat je dan ook helpen door vrienden of kennissen die met een kritische blik naar jouw plan willen kijken. Geef het plan bijvoorbeeld eens aan een eerlijke vriend of vriendin (of professionele tekstschrijver natuurlijk) en vraag die specifiek te kijken naar leesbaarheid, inspiratie of opmaak.

Iemand die verstand heeft van de Nederlandse taal, met een creatief beroep of financiële achtergrond kijkt vaak anders tegen jouw plan aan dan jijzelf.