Combined Shape menu

Kapitaalverstrekkers

Geld moet komen van klanten. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan! Een onderneming kost geld en als je bij de start, of groei van je onderneming op een punt komt dat je meer uitgaven dan inkomsten hebt, moet je op zoek naar een kapitaalverstrekker. Van oudsher was dit altijd de bank. Inmiddels zijn er online tientallen kapitaalverstrekkers te vinden.

Kapitaal zoeken

 • Durfkapitaal – lenen van bekenden
  Een van de opties om een kapitaal te krijgen is om geld te lenen van bekenden zoals familie, vrienden of een ander extern persoon. De Belastingdienst beschrijft dit als durfkapitaal maar fiscale mogelijkheden, zoals voorheen mogelijk waren via de Tante Agaath-regeling, zijn niet meer van toepassing. Onder durfkapitaal valt vaak ook de stille vennoot die instapt in een commanditaire vennootschap.
 • Lenen bij de bank
  Banken zijn gemiddeld gezien goede, stabiele en goedkope organisaties om kapitaal van te lenen. Mede omdat de tegenprestatie redelijk te overzien is. Je kunt denken aan de grote drie, maar nieuwe banken als Knab en Bunq zijn soms ook het overwegen waard.
 • Alternatieve financieringsvormen
  Als de bank geen optie blijkt, zijn alternatieve financieringsvormen soms de uitkomst. Dit artikel legt uit welk alternatief past bij welke financieringsaanvraag of levensfase.
 • Crowdfunding
  Met crowdfunding vraag je kapitaal van ‘het publiek!’ Eigenlijk kan iedereen dan in jouw onderneming investeren. Afhankelijk van welke wensen en eisen je hebt zijn er verschillende websites die je hierbij kunnen helpen. Grote crowdfunding-platformen zijn bijvoorbeeld Geldvoorelkaar en Collin Crowdfund. Internationaal speelt Kickstarter een grote rol.
 • Qredits
  Als je starterskrediet zoekt bij de bank maar je kunt helaas geen onderpand bieden dan kun je in sommige gevallen gebruik maken van Qredits. Lenen met steun van de Nederlandse overheid.
 • Investeerders
  De bekendste vorm van het verzamelen van geld voor een onderneming is het zoeken van een investeerder.
 • Vorderingen verkopen
  Verdient je bedrijf wel geld maar kan je lopende rekening niet wachten tot openstaande facturen worden betaald? Dan kun je deze ook verkopen.
 • Subsidies
  Geld krijgen zonder die strenge voorwaarden en hoge tarieven. Maar komt jouw onderneming wel in aanmerking voor een subsidie?